Confidenţialitate

ANAF verifică beneficiarii cardurilor de energie. Unii dintre ei figurează cu venituri sub 2.000 lei, dar locuiesc cu persoane care câștigă 10.000 euro

Statul va începe curând distribuirea cardurilor de energie și vrea să se asigure că ajutorul va ajunge doar la cei care chiar au nevoie. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că se fac verificări ale beneficiarilor, iar până acum s-a constatat că mai mult de 500 dintre aceștia au, în realitate, venituri care depășesc 10.000 de euro. 

Românii cu venituri mici vor primi ajutorul pentru încălzire în două tranșe, 700 de lei luna viitoare și încă 700 de lei în septembrie. Sunt 4 milioane de beneficiari pentru care statul va acorda din bani europeni 2,2 miliarde de euro.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene spune că se fac verificări în teren pentru că multe gospodării sunt fără nomenclator stradal sau la aceeași adresă sunt înregistrate mai multe persoane, chiar dacă nu toate locuiesc fizic acolo.

În unele cazuri însă veniturile pe gospodărie sunt foarte mari și acele persoane vor fi excluse de pe lista de beneficiari. Marcel Boloș:

„Din interogarea bazelor de date de la ANAF, 527 de beneficiari sunt cu venituri medii nete pe persoană pe loc de consum peste 10.000 euro. Au această situație financiară bună, ceea ce face nefiresc ca ajutorul de încălzire să fie acordat, în evidențe la Ministerul Muncii figurează cu venituri sub 2.000 de lei dar locuiesc împreună cu membri ai familiei sau cu alți colocatari care realizează venituri din diverse surse.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Cine are nelămuriri poate suna la call centerul de la Posta Română, care va  funcționa din 1 februarie. Ministrul Marcel Boloș:

„Orice clarificare, orice informație de care au nevoie, pot să apeleze la call centerul pe care îl are Poșta Română: 031.9966. Vor fi ofițerii care vor răspunde la întrebări. Săptămâna viitoare, prin modificarea OUG, vom da posibilitatea ca pe baza seriei pe care o are cardul de energie să poată fi electronic consultat soldul și istoricul plăților.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Distribuirea cardurilor de energie va începe în 1 februarie, iar primele plăți vor putea fi făcute din 20 februarie.

Foto: Poșta Română

Citește și: Primele carduri de energie au fost tipărite. Livrarea către beneficiari începe de la 1 februarie | AUDIO