ANAF lucrează la un formular simplificat pentru direcţionarea unei sume din impozitul pe venit

Fiscul lucrează la un formular 230 simplificat pentru direcţionarea unei sume din impozitul pe venit către ONG-uri sau biserici. Documentul va fi publicat săptămâna viitoare şi va putea fi utilizat de contribuabili opţional, până pe 25 mai.

Este a treia variantă a acestui formular, de la începutul anului.

Mai multe organizații non-guvernamentale înființate de părinții unor copii cu boli grave cer Ministerului Finanțelor să rezolve această situație care îi pune pe drumuri degeaba.

Formularul 230 este documentul prin care românii pot orienta 3,5% din impozitul pe venit către organizații non-guvernamentale, în loc să lase toți banii statului. Doar contribuabilii care au realizat, anul trecut, venituri din salarii şi din pensii, precum şi din activităţi independente pot face a această donație din impozit.

Documentul există, deja, în două variante diferite pentru doua perioade diferite: 1 ianuarie -31 martie 2019 si 1 aprilie -31 decembrie 2019. Formularele au fost publicate la sfârșit de ianuarie într-un interval de șapte zile.

Va fi așadar a treia variantă.

Mai multe organizații neguvrenamentale au reclamat că formularele modificate au creat haos. În ceață sunt și funcționarii ANAF. Potrivit unor ONG-uri – în unele cazuri – li s-a refuzat depunerea formularelor în versiunea actuală pentru că o nouă versiune este în pregătire.

Noul formular nu va afecta în niciun fel sumele direcţionate deja prin cele două formulare 230 existente, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcţie de opţiunile fiecăruia, anunta pe de altă parte ANAF.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS