ANAF a fost amendată cu 16.000 de lei pentru ”lista rușinii”

Autoritatea pentru Protecția Datelor a amendat ANAF cu 16.000 de lei pentru că a constatat nereguli cu privire la protecția informațiilor personale din listele cu datornici.

Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ASPDCP) s-a autosesizat, la începutul săptămânii, în legătură cu lista datornicilor publicată de ANAF.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a sancţionat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 Ron”, se arată într-un comunicat de presă.

Începând cu data de 17 mai, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Datelor a realizat o investigație din oficiu, în care vizată a fost ANAF, ca urmare a publicării în 16 mai, pe internet, a listei cu 187.230 de contribuabili, persoane fizice care la data de 31 martie 2916 aveau restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei,.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea a constatat că datele personale au fost prelucrate nelegal, fiind publicate „pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, (…) datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă”, se precizează în comunicatul de presă.

De asemenea, controlul a arătat că agenția „nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.”

 

Explicațiile Ministerului Finanțelor

Zilele trecute, ministrul Finanțelor declara că ANAF a publicat lista cu persoanele fizice cu datorii la stat în baza articolului 162 din Codul Fiscal.

Publicarea acestor date s-a făcut în baza articolului 162 din Codul fiscal. Este un Cod fiscal intens dezbătut. ANAF nu a făcut decât să aplice prevederile Codului fiscal. În ceea ce privește datele eronate, am constatat două situații. Într-adevăr, sunt situații în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar există și o altă situație în care noi am anunțat că vom publica datoriile existente la 1 mai 2016. Faptul că între momentul 1 mai și 15 mai, când au fost efectiv publicate, unii dintre datornici, unii dintre contribuabili au mai plătit, nu poate să se reflecte în datele publicate la 15 mai„, a subliniat Anca Dragu.

După publicarea listei cu datornici persoane fizice, Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat și a verificat dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale.   ANAF a fost amendată cu 16.000 de lei.

ANAF a publicat, luni, lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, primii zece datornici la stat persoane fizice având fiecare obligaţii fiscale restante între 12 milioane lei şi 232 de milioane de lei.

Din total, ANAF poate recupera la această dată circa 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.

Pe primul loc este Sorin Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3 al Capitalei şi candidat, cu obligaţii fiscale necontestate de 232 milioane lei, urmat de Florin Mateiu din oraşul Victoria cu obligaţii fiscale de 94 milioane de lei, însă contestate. George Becali are datorii la stat de 3,9 milioane de lei pe care le-a contestat iar Silviu Prigoană are obligaţii de 3,9 milioane lei.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS