Confidenţialitate

Americanii aşteaptă o rară eclipsă totală de Soare

Statele Unite ale Americii se pregătesc pentru prima eclipsă totală de Soare de după anul 1918, un eveniment astronomic rar care va fi vizibil de pe coasta estică până pe cea vestică.

Luni, 21 august, Luna va trece între Soare şi Terra, producând o umbră cu o lăţime de aproximativ 110 kilometri, care se va deplasa din Oregon, în nord-vestul extrem, la mijlocul dimineţii, până în Carolina de Sud, pe cealaltă coastă a ţării, în cursul după-amiezii, traversând astfel 14 state americane într-un interval de aproximativ două ore.

Americanii se vor afla astfel într-un întuneric total în mijlocul zilei, timp de peste două minute, şi vor putea să vadă stele şi planete pe cer, dar şi coroana Soarelui, care, în mod normal, este invizibilă cu ochiul liber.

Aproximativ 12 milioane de americani locuiesc în interiorul acestei bande înguste.

Cel mai probabil, lor li se vor alătura alte câteva milioane de compatrioţi, dar şi turişti străini, care vor dori să admire acest spectacol astronomic.

Eclipsele de Lună şi de Soare se repetă la un ciclu de 18 ani şi 11 zile, un fenomen cunoscut din Antichitate.

În fiecare an, au loc între patru şi şapte eclipse de Soare şi de Lună, dintre care cel puţin două solare şi două lunare. Totuş, eclipsele totale de Soare pot fi observate mai rar decât cele de Lună într-un loc dat de pe Terra şi la scala unei ţări întregi.