America rasufla usurata

Liderii Senatului au ajuns la un acord privind datoriile şi deblocarea activităţilor guvernamentale. Limita de îndatorare a guvernului american a fost prelungita până pe 7 februarie, urmind ca reluarea activităţilor instituţiilor federale, blocate parţial, sa aiba loc până pe 15 ianuarie. Atenţia se concentreaza acum pe rapiditatea cu care Camera Reprezentanţilor şi Senatul vor putea aproba acordul. Presedintele Barack Obama a cerut un vot rapid.

Intelegrea prevede ca membrii Congresului să încheie un acord mai larg asupra bugetului până la data de 13 decembrie . Marti, Camera Reprezentanţilor nu a reuşit să pună la punct un plan propriu.

Cele două Camere ale Congresului trebuie să adopte acum proiectul în aceeaşi formă, dupa care acesta ajunge la preşedintele Barack Obama pentru promulgare.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Harry Reid, a declarat ca acest compromis va asigura economiei stabilitatea de care are nevoie. La rindul sau, liderul minorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a spus că ultimele săptămâni au fost dificile pentru Congres şi pentru America. Reprezentantul republican de Texas Kevin Brady a declarat ca incapacitatea colegilor săi de a veni cu un plan propriu de creştere a plafonului de îndatorare il constringe pe preşedintele Camerei, John Boehner, să accepte orice propunere venită din partea liderilor Senatului.

Pe bursa americana, vestea a crescut puternic nivelul acţiunilor.

Si dolarul a crecut cu 0,18% faţă de un coş de valute importante.