Confidenţialitate

Amenzile pentru petrecerile din pandemie, inutile. Ciprian Ciucu: Din două șampanii, își plătesc o amendă | VIDEO

Patronii spațiilor unde se țin petreceri în afara legii preferă să plătească amenzi și să sfideze în continuare autoritățile, spune Ciprian Ciucu, edilul Sectorului 2 din București. „Din două șampanii, își plătesc o amendă”, a afirmat acesta, la Piața Victoriei:

„Mie, personal, acei oameni care fac petreceri, mi se pare că ne sfidează, iar eu atunci când sunt sfidat tind să răspund pe măsură. La întâlnirea cu premierul, am fost de partea acelor primari care au cerut să nu mai dăm un avertisment, ci pur și simplu dacă te-am găsit că ai încălcat flagrant regulile, pur și simplu ți-am suspendat activitatea două săptămâni, iar la a doua abatere două luni.”

Amenzile nu rezolvă problema, spune și sociologul Vladimir Ionaș:

„Acele comunicate date de Poliția Română referitor la cuantumul amenzilor date acelor cluburi ar fi putut fi parte a unui comunicat dintr-un film de comedie. Acele sume valorează cât consumația de la o masă din acele cluburi. Autoritățile, dacă ar vrea, ar putea să rezolve acea problemă. Acele amenzi au fost niște glume, nu înțeleg de ce nu se dorește stoparea acestui fenomen.  (…) Noi întotdeauna descoperim că mai avem nevoie de completări la legi.”

Dacă oamenii nu vor respecta restricțiile în vigoare, este posibil să se ajungă la carantinarea Capitalei, a mai spus primarul Sectorului 2:

„Facem tot ce este posibil ca să nu ajungem acolo și acesta este un accent important, pentru că dacă o să avem nu știu câți morți și internați la ATI, o s-o facem.  Evitați, oameni buni, contactul cu alți oameni, haideți să ieșim puțin mai rar în locuri aglomerate, haideți să mergem la iarbă verde, în parcuri, dar nu ne apropiem unii de alții, nu trebuie să mergem toți la schi.”

În schimb, autoritățile ar trebui să comunice mai bine și mai clar cu cetățenii, pentru că, în acest moment, sunt mult prea multe voci care ies în spațiul public, creând confuzie, susține sociologul Vladimir Ionaș:

„Se vorbește, din punctul meu de vedere, pe mult prea multe voci, sunt mult prea mulți comunicatori, nimeni nu explică foarte clar de ce se iau anumite măsuri și lucru acesta duce la o bulversare și la o lipsă de respectare, nu neapărat voită, din partea cetățenilor. Nu e obligația cetățeanului să stea zi de zi să aculte fiecare lider politic și să facă o compilație.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală: