Confidenţialitate

Amenzi pentru încălcarea legii prelucrării datelor. BRD, ING și OTP se numără printre băncile sancționate

Amenzi pentru nerespectarea legii prelucrării datelor: mai multe bănci, farmacii dar și firme de curierat au fost sancționate.

Printre cei care au de achitat peste 5 mii de lei se află BRD, ING și OTP Bank.

Amenzile au fost date de Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal care a făcut mai multe controale după plângerile și sesizările primite.

BRD Groupe Societe Generale a fost sancționată cu amenzi în valoare totală de 23 de mii de lei.

Inspectorii au constatat că banca a transmis date negative la Biroul de Credit pentru mai multe persoane fizice, fără să facă dovada informării prealabile a persoanei vizate, așa cum cere legea.

De asemenea, ING a fost sancționată cu 20.000 lei, iar OTP Bank cu 5 mii de lei – după ce s-au descoperit aceleași nereguli.

Controale au fost și în industria farma:  farmacia Dona SRL a fost amendată cu 9 mii de lei întrucât a început încă din iulie anul trecut să utilizeze sistemul de pontare electronică a angajaților, dar nu i-a înștiințat despre acest lucru și pe inspectorii de la Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor,

În ceea ce privește SC Urgent Cargus SRL, s-a constatat că firma nu a făcut dovada notificării prelucrării datelor cu caracter personal, deși avea această obligație.