Confidenţialitate

Amenzi la Festivalul Untold, pentru nepurtarea măștii la concerte

Autoritățile din Cluj Napoca au început să dea amenzi pentru nerespectarea măsurilor de siguranță sanitară la Festivalul Untold.

Asta după ce, în mai multe fotografii postate pe internet de la primele 2 zile de festival, se observă că din masa de spectatori, mii de oameni adunați în fața scenei de la Cluj Napoca, aproape nimeni nu purta mască de protecție împotriva covid 19, condiție asumată de organizatori la primirea aprobării pentru susținerea manifestării.

Corespondentul Europa FM la Cluj Napoca, Sandu Mureșan, a cerut un punct de vedere directorului adjunct al DSP Cluj, Dorina Duma:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Dorina Duma, director-adjunct la Direcția de Sănătate Publică a județului Cluj

”-Este obligatorie masca de protecție, este o condiție de participare la acest festival. Cei care asigură ordinea acolo, și organizatorii, au această obligație să vegheze la respectarea acestui lucru. Nu angajații DSP au obligația să stea printre e, ca să le pună masca. Este urât ce spuneți, dacă nu asigură acest lucru pe care l-au luat ca și angajament. Deci, din acest punct de vedere, organizatorii și cei pe care i-au angajat să asigure respectarea măsurilor, purtarea măștii, intrarea cu brățări, este răspunderea lor, nu a Direcției de Sănătate Publică. Sper să înțelegeți acest lucru, că nu direcția e lada de gunoi și totul trebuie aruncat în capul Direcției. Eu vă înțeleg, că nu e bine fără mască, dar nu este problema mea, sau a oamenilor din Direcție. Am controloat toate acele puncte din perspectiva respectării condițiilor igienico-sanitare, nu noi am autorizat Untold-ul, el vine autorizat de la București. Partea noastră este să verificăm respectarea condițiilor igienico-sanitare. Acuma, cu masca, este trecut în materialul prezentat când au primit aprobare, și pe care l-au prezentat și de la ședința de la prefectură, că anchetarea purtării măștii este în obligația lor. Acest lucru trebuie respectat și de cei care participă la festival, care trebuie să fie conștienți că pot primi sau răspândi virusul, dar este o măsură obligatorie pe care dânșii trebuie s-o respecte.

-Organizatorii spuneau ca au obligația de a verificarea măștii de protecție doar la intrarea în festival, și că e responsibilitatea lor de a o purta sau nu pe durata festivalului.

-Nu cred că este așa, nu. Sunt oameni de ordine în interior care trebuie să urmărească respectarea acestei măsuri. dacă e să mergem pe această idee, e normal că după ce intru, nu-mi mai are nimeni baiul! Nu cred așa ceva. Deci, trebuie ca cei care sunt în interior, poliția și restul autorităților cu acest atribut de control, să ia măsuri ca cei din interior să poarte mască. E o datorie a celor pe care i-au angajat pentru diverse activități de supraveghere, de respectare a măsurilor. Au acolo un pomelnic de măsuri asumate, vă rog să mă înțelegeți, asumate de cei care organizează festivalul. Nu este treaba DSP-ului, deci, dacă spuneți că nu se respectă această măsură, regretabil, pentru că așa au primit aprobările pe care le-au solicitat, cu condiția respectării acesteia, și cu condiția ca ei să asigure respectarea ei. Cine ar putea să asigure asta, la nu știu câți de mii de oameni câți sunt acolo, respectarea măsurilor, decât cei 7.000 de oameni de ordine pe care-i au în interiorul festivalului pentru diverse activități din planul de măsuri?”, a declarat Dorina Duma, adjunctul DSP Cluj

Prefectul de Cluj, Tasnadi Zzilard Istvan, spune la Europa FM, că Poliția  a dat deja mai multe amenzi pentru nepurtarea măștii la Untold.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Opinia mea este una legală, în sensul că legislația este foarte clară: în cazul festivalurilor publice, pe lângă numărul maxim de participanți, în fucție de rata de infectare desigur, masca de protecție este obligatorie. Acuma, nerespectarea măsurilor este un act de răspundere individuală persoanlă, și, procedând la simetria dintre festivaluri și evenimentele private, și în cazul evenimentelor private răspunderea revine în egală măsură organizatorului, dar și celui care nu respectă respectivele măsuri. Pe principiul acesta al paralelismului, ar trebui ca și în cazul festivalurilor publice, și organizatorul trebuie să întreprindă toate măsurile necesare, astfel încât regulile să fie respectate, dar persoanele, la nivel individual, ar trebui să respecte legislația, pentru că aceasta este clară, mai ales că au fost atenționați că masca este obligatorie.

Actele de încălcare a legislației sunt constatate și sancționate de către organele abilitate, în speță jandarmeria și poliția, respectiv poliția locală, acolo unde se impune. Cu ocazia tuturor întâlnirilor, le-am cerut acest lucru organizatorilor, care ne-au promis că festivalul va fi cel mai sigur eveninent din țară, motiv pentru care consider că ar trebui să fie respectate toate măsurile ca să putem vorbi de un eveninent sigur.

Sper ca persoanele care nu poartă mască să poată fi și identificate. Concret, pot să vă spun că amenzile acordate deja sunt de ordinul sutelor în cele două zile ale festivalului. Toate se referă la nerespectarea Legii 55, și majoritatea sunt date pentru nerespectarea obligației de purtare a măștii de protecție”, ne-a declarat și prefectul județului Cluj, Tasnadi Szilard Istvan.

Accesul la festival se face pe baza certificatului verde covid însă vaccinarea realizată în trecut nu înseamnă că o persoană nu poate fi infectată.

Recent, Edy Chereji, managerul de marketing și comunicare  la Untold, a declarat într-un interviu acordat Hotnews:

“Noi ca organizatori avem obligația de a permite accesul la intrarea în festival doar persoanelor care poartă mască. În cazul în care nu au mască, vom avea pregătite măști, să le putem oferi la intrare.

Mai apoi, în tot perimetrul festivalului vom avea mesaje prin care vom îndruma oamenii să poarte această mască. Bineînțeles că mai departe fiecare individ e responsabil. El decide în privința felului în care utilizează mască. Noi avem în jur de 80% dintre participanți vaccinați sau trecuți prin boală.

Deci cred că aceste persoane vor veni cu o oarecare dorință și încredere că sunt în siguranță. Fiind un spațiu deschis, iar masca nu mai e obligatorie nicăieri în spațiu deschis, probabil unii oameni vor decide să nu o poarte.

Dar noi avem datoria să le comunicăm ce impune legea în această perioadă.

Nu va fi o regulă implementată la sânge?

Va fi implementată la sânge, doar că noi nu suntem o autoritate care să poată veghea aplicarea legii. Noi ca organizator privat avem obligația de a comunica, de a pune la dispoziție măști.

În cazul în care un participant nu poartă mască, există posibilitatea să fie dat afară din festival?

Nu există o astfel de prevedere de care să am cunoștință. Dar cred că această întrebare trebuie adresată autorităților. Jandarmeriei și așa mai departe, cei care sunt în măsură să aplice legea.”‘