Confidenţialitate

Amenzi la ATI Sibiu

Directorul de îngrijiri și medicul șef ATI de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu au primit amenzi de 12.000 de lei, după dezvăluirile unui fost angajat, care spunea că pacienţii erau neglijaţi.

Pentru nerespectarea procedurii privind legarea pacienților, respectiv lipsa registrului de contenție și a acordului, directorul de îngrijiri a fost amendat cu 2.000 de lei, iar pentru lipsa parafei medicilor specialiști sau primari în foile de observație unde există doar parafa medicului rezident an I sau II  medicul șef ATI a fost amendat cu 10.000 de lei, acesta fiind și coordonatorul de rezidențiat.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a formulat o serie propuneri, în urma controlului efectuat.

Astfel, procedura de contenție va fi actualizată, în termen de 7 zile vor trebui întocmite procedurile cu privire la trasabilitatea foii de observație și arhivarea acestora cu termene stabilite ( de la deces, de la externare, de la transfer, etc. până la arhivare).

Medicii primari și specialiști ATI vor supraveghea activitatea medicilor rezidenți an I și II iar medicul curant va fi răspunzător pentru completarea la zi a foilor de observație, cu precizarea corectă în timp a evoluției stării de sănătate a pacientului.

O fostă angajată de la Terapie Intensivă COVID, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a povestit, sub protecţia anonimatului, că pacienţi în stare gravă cu COVID-19 au fost legaţi de mâini şi de picioare, ignoraţi de cadrele medicale, sedaţi, astfel că au murit sufocaţi.

Reprezentanţii Colegiului Medicilor Sibiu au afirmat însă că proceduri medicale obişnuite într-un serviciu ATI au fost prezentate ca practici abuzive.

”Sedarea, contenţia mecanică a bolnavilor intubaţi se folosesc pentru că un pacient agitat poate să-și facă rău prin smulgerea cateterelor sau a sondei necesare ventilaţiei mecanice. Pentru aceste practici există protocoale medicale naţionale şi internaţionale, iar  prezentarea acestora ca fiind practici abuzive denotă absenţa unor cunoştinţe medicale minime în domeniu” – a fost poziția  Colegiului Medicilor Sibiu.