Confidenţialitate

Amendă pentru ING România, după ce banca a dublat tranzacțiile pentru peste 220.000 de români

După ce tranzancțiile făcute de unii clienți ING România au fost dublate din cauza unor erori, banca a primit o amendă din partea Protecției Consumatorilor. 7.000 de clienți ING Bank s-au trezit fără fonduri în conturi, în timp 225.525 consumatori s-au trezit cu tranzacțiile dublate.

ING Romania a anunțat luni, la ora 21, că a soluționat problemele și a returnat banii în conturile celor afectați de eroare.  ”Toate tranzacțiile au fost corectate și sumele reglate până la ora 21.00”, au transmis reprezentanții ING, care precizează că erorile în sistemul ING au apărut luni în jurul orei 14 și au vizat tranzacțiile făcute de unii clienți pe 5 și 6 octombrie.

”Ca urmare a aparitiei in mass-media, in data de 8.10.2018, a unor informatii referitoare la faptul ca, pentru o parte din clientii ING Bank au fost dublate tranzactiile realizate cu cardurile online, la ATM-urile si POS-urile altor banci, echipa de control a Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat, fiind astfel initiat un control operativ.

In consecinta, a fost solicitat bancii un punct de vedere cu privire la incidentul operational care a afectat un numar de consumatori, clienti ai bancii, in cursul zilei de 8.10.2018.

In urma verificarilor efectuate, banca a emis, in data de 9.10.2018, un punct de vedere prin care recunoaste faptul ca, in data de 8.10.2018, incepand cu ora 14.00, ING Bank a identificat dublarea tranzactiilor efectuate de un numar de 225.525 consumatori, clienti ai bancii, fiind astfel afectate interesele economice ale acestora.

De asemenea, ING Bank sustine, printr-un punct de vedere suplimentar, emis pe 10.10.2018, ca, din numarul total de consumatori afectati, aproximativ 7.000 de clienti care au initiat plati pana la momentul remedierii, au fost afectati in mod direct, ca urmare a intervenirii incidentului, in sensul in care tranzactiile acestora au fost respinse pe motiv de fonduri insuficiente.

Analizand aspectele descrise, ANPC constata ca, prin afectarea intereselor economice ale consumatorilor, se incalca prevederile art.7, lit.c), lin.2 din OG 21/1992 (r2) si se sanctioneaza conform prevederilor art.50, alin.1, lit.a), cu amenda contraventionala in cuantum de 20.000 lei.
ANPC asigura toti consumatorii ca are in permanenta in vedere apararea intereselor legitime ale acestora, asigurand exercitarea functei cu fermitate, profesionalism, impartialitate, independenta, corectitudine si transparenta”, se arată în comunicatul ANPC.