Ambulanta a ajuns la o adresa din Iasi in loc sa ajunga la Harlau

Pâna când s-au lămurit operatorii de la 112 si cei de la Ambulanţă, femeia a murit.

Parchetul Militar face cercetări in cazul ‘112 si ambulanţa au gresit oraşul’ pentru a se stabili dacă există un raport de cauzalitate între decesul persoanei şi modul în care au acţionat operatorii Centrului de Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei ai dispeceratului Serviciului de Ambulanţă Judeţean Iaşi.

Şoferul ambulanţei, cel care i-a tras o palmă ieşeanului căruia tocmai ii murise soţia, a fost amendat şi i s-a deschis dosar penal.

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţa Iaşi spun că nu ţine de ei şi că este obligaţia STS-ului, prin protocol, să localizeze exact apelul şi face parte şi din metodologia de înregistrare a apelului şi de transmitere a datelor de identificare.

Directorul Ambulanţei explică: ‘Bărbatul a dat la 112 adresa respectivă, dar s-a înregistrat în loc de Hârlău, Iaşi’.

Medicii susţin ca şi daca ar fi ajuns la timp nu s-ar fi putut face nimic. Femeia ar fi avut un anevrism cerebral.

Intr-un comunicat transmis de STS, se arată ca ‘operatorul 112 nu a solicitat şi in­for­maţia cu privire la localitate, conside­rând că adresa este în Iaşi, strada Eter­nitate fiind una foarte bine cunoscută în municipiu’.

Chiar şi în aceste condiţii, atât operatorul 112, cât şi cel de dispecerat aveau obligaţia să verifice informaţia de lo­calizare prin folosirea platformei IT a sistemului. Aceste proceduri nu au fost aplicate, drept urmare, toate apelurile din noaptea respectivă, 21 spre 22 aprilie, după ora 02.54, au fost înregistrate cu adresa din Iaşi.