Confidenţialitate

Ambrozia de pe terenuri va putea fi tăiată de autorități, dacă proprietarul nu o face | AUDIO

Ambrozia de pe terenuri va putea fi tăiată de autorități, dacă proprietarul nu o face. Legea privind combaterea ambroziei a fost completată în acest sens, printr-un proiect adoptat de Parlament cu unanimitate de voturi.

Până acum, legea ambroziei prevedea că autoritățile locale trebuie să identifice terenurile pe care crește această buruiană până pe 30 mai, apoi să îi someze pe proprietari să curețe suprafețele cel târziu până la data de 5 iunie, pentru a-i putea amenda ulterior.

Inițiatorul proiectului, deputatul USR Alin Apostol a propus modificarea acestui termen ”întrucât autoritățile publice locale aveau dificultăți în a vedea care sunt acele terenuri până la 30 mai, pentru că inflorescența ambroziei s-a deplasat către august, septembrie”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă planta nu este distrusă în perioada în care înflorește, polenul acesteia creează alergii severe. Noua lege adoptată de Parlament obligă proprietarii să curețe ambrozia de pe terenuri în cel mult 15 zile de la primirea unui avertisment din partea poliției locale. În caz contrar, vor fi amendați.

”Proprietarul privat, dacă vede că nu are capacitatea să opereze acele lucrări de curățenie, poate să apeleze la serviciile autorității publice locale contra cost” , mai spune inițiatorul proiectului.

Legea le va permite de-acum autorităților locale să intervină pentru a distruge ambrozia de pe terenurile private. Alergia la ambrozie este frecvent întâlnită, nu de puține ori simptomele fiind severe în zonele în care aceasta planta s-a răspândit cu rapiditate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea