Confidenţialitate

Ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, revocat de Volodimir Zelenski după ce înaltul oficial a criticat public o declarație a președintelui ucrainean | AUDIO

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a revocat pe ambasadorul său în Regatul Unit, dupa ce acesta i-a criticat public o declarație. Pristaiko a fost revocat şi din funcţia de reprezentant al Ucrainei la Organizaţia Maritimă Internaţională. Decretul de revocare a fost deja publicat pe site-ul preşedinţiei ucrainene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ambasadorul ucrainean în Marea Britanie, Vadim Pristaiko, a fost considerat până acum un personaj cheie în relaţiile dintre Kiev şi Londra.

Fost vicepremier, acum în vârstă de 53 de ani, el este un diplomat experimentat şi deţinea postul în Regatul Unit de trei ani. Decretul prezidențial nu furnizează motivele revocării sale, dar ambasadorul l-a criticat recent pe preşedintele Zelenski în contextul unui schimb de replici acid între oficialii celor două state.

Mai intâi, ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că autoritățile de la Kiev trebuie să arate mai multă recunoştinţă pentru livrările de arme de la aliaţii săi care o ajută să lupte împotriva forţelor ruse de ocupaţie.

„Nu sunt Amazon” – spunea ministrul, comentând cererile ucrainene.

Zelenski a răspuns: „Ucraina a fost mereu recunoscătoare Marii Britanii, un aliat de neclintit. Dar ar putea Wallace să-i spună cum să se trezească țara în fiecare dimineață şi să-și exprime cuvintele de recunoştinţă faţă de ministru?”.

Într-un interviu pentru Sky News, ambasadorul a fost rugat să comenteze aceste împunsături. A fost Volodimir Zlenski sarcastic sau nu la adresa ministrului britanic?

Pristaiko a răspuns că a fost vorba de „puţin sarcasm” și si-a exprimat regretul.

„Nu cred că acest sarcasm este sănătos”, a spus el, adăugând: „Nu trebuie să le arătăm ruşilor că se întâmplă ceva între noi, ei trebuie să ştie că lucrăm împreună” – afirma ambasadorul acum demis.

Sursa foto: Twitter / Vadym Prystaiko

Citește și: Ruperea acordului privind exportul de cereale din Ucraina pune presiune pe porturile maritime și fluviale din România | AUDIO