Confidenţialitate

Ambasadorul SUA în România: Firmele americane vor să participe la modernizarea Armatei României

Firmele americane sunt interesate să participe la eforturile de modernizare a Armatei Române, declară Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, Excelența Sa Hans Klemm, într-un interviu acordat în exclusivitate corespondentului Europa FM la Baia Mare, Mica Șvab.
E.S. Hans Klemm spune că după ce a primit echivalentul a 2 la sută din PIB, Ministerul Apărării se află acum în fața provocării cheltuirii acestor bani.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“SUA salută decizia României, atât în 2016, cât şi în 2017 de a aloca 2% din PIB pentru cheltuieli pentru apărare. România se confruntă acum cu provocarea cheltuirii acelor bani pentru modernizarea necesară a armatei sale, a Forţelor Terestre, Aeriene şi Navale, precum şi a Forţelor Speciale. SUA sunt foarte dispuse să coopereze cu MApN pe măsură ce acesta stabileşte strategia de modernizare a forţelor sale armate. Şi companiile americane aşteaptă cu nerăbdare să participe la aceste eforturi. Doresc doar să subliniez că în calitate de parteneri strategici, de aliaţi comuni, SUA consideră România un partener vital. Avem constant exerciţii şi antrenamente comune. În 2016 au avut loc 180 de astfel de interacţiuni, prin urmare forţele americane şi cele române, atât bilateral, cât şi în cadrul NATO, au desfăşurat exerciţii sau antrenamente comune la fiecare două zile anul trecut. Ca aliat NATO al României, SUA sunt foarte dedicate creşterii capacităţii de descurajare existente în regiunea Mării Negre. Suntem foarte recunoscători României, nu doar pentru contribuţia la securitatea în regiunea Mării Negre, cât şi pentru angajamentul şi investiţiile făcute în zone aflate la foarte mare distanţă, precum Afganistan şi Irak”, a declarat reprezentantul Guvernului SUA în România.

Pe de altă parte, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București a declarat că Administrația de la Washington apreciază eforturile făcute de Direcția Națională Anticorupție .

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai mult, Excelența Sa a subliniat că procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a fost recent, în capitala Bulgariei, Sofia, tocmai pentru a ajuta autoritățile de la sud de Dunăre să lupte împotriva corupției, iar alte state văd în DNA un model.
“SUA consideră binevenit şi felicită România pentru succesul crescând al luptei anticorupţie. În ultimii 10 ani, România a devenit un model pentru restul regiunii datorită succesului înregistrat în lupta împotriva corupţiei. Aţi menţionat-o pe doamna procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Săptămâna trecută, ea s-a aflat în Bulgaria, pentru consultări cu Guvernul bulgar, la cererea acestora, pentru a învăţa din realizările României în lupta împotriva corupţiei. Şi alte ţări au venit în România pentru a învăţa cum îşi pot îmbunătăţi eforturile de luptă împotriva corupţiei. SUA sprijină şi încurajează continuarea luptei procurorilor împotriva corupţiei. Mai sunt destule lucruri de făcut în privinţa prevenţiei şi educaţiei civice şi etice, de exemplu, pentru a preveni actele de corupţie. În sens larg, SUA speră că dacă se vor face schimbări în infastructura juridică a României, acestea vor consolida, nu slăbi capacitatea României de a lupta împotriva corupţiei’’ a explicat E.S. Hans Klemm.