Confidenţialitate

Ambasada SUA: Facem apel ca România să menţină şi să sprijine puternicele sale instituţii de luptă împotriva corupţiei

Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti face apel ca România să “menţină şi să sprijine puternicele sale instituţii de luptă împotriva corupţiei”, se arată într-un răspuns al misiunii diplomatice la solicitarea Agerpres.

Mesajul apare în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a revocat-o, luni, pe Laura-Codruţa Kovesi de la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

“România este și trebuie să rămână un stat de drept. Într-un stat de drept hotărârile CCR trebuie respectate. De aceea, judecătorii CCR nu trebuie să se îndepărteze de la spiritul Constituției. Hotărârile CCR trebuie respectate nu numia de președintele României, ci și de clasa politică”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi.

“Ambasada SUA îşi reafirmă angajamentul îndelungat de a sprijini lupta României împotriva corupţiei. România este model regional în privinţa luptei împotriva corupţiei. Facem apel la România să menţină şi să sprijine puternicele sale instituţii de luptă împotriva corupţiei”, menţionează Ambasada SUA.

După revocare, Laura Codruţa Kovesi a declarat că decretul emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei. În opinia sa, Justiţia trece printr-un moment dificil, mai ales din cauza modificărilor legilor Justiţiei în Parlament, “deoarece vor protecţie pentru trecut, prezent şi viitor”.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a desemnat-o pe Anca Jurma să asigure interimatul la conducerea Direcției Naționale Anticorupție.

Ministerul Justiţiei a anunţat, luni, începerea selecţiei pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA, care se va desfăşura până pe 30 iulie.