Ambasada Olandei, reacții după ce ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic a fost filmată la aceeași masă cu un om de afaceri controversat

Ambasada Olandei a reacționat după ce în presă au apărut imagini cu ambasadoarea Stella Ronner-Grubacic la aceeaşi masă cu un controversat om de afaceri, Nelu Iordache. Ambasada anunță într-un comunicat că doamna ambasador se afla într-o vacanță privată în Poiana Brașov iar cina la care a participat a fost organizată de hotelul în care s-a cazat, cină la care au fost sute de invitați. Diplomata olandeză nu a fost consultată în legătură cu citez „amplasarea la masă”, precizează Ambasada. Nelu Iordache este cercetat pentru fapte de corupţie şi a fost condamnat la închisoare dar decizia nu e definitivă.

***

Imaginile – foto și video – prezentate de presa tabloidă (foto: cancan.ro) îi surprind la aceeași masă pe ambasadoarea Olandei Stella Ronner-Grubacic și pe controversatul om de afaceri Nelu Iordache, alături de familiile lor.

Informațiile prezentate de presa tabloidă și preluate de posturile de televiziune indică faptul că cina ar fi avut loc pe 31 decembrie, într-un hotel din Brașov.

După ce imaginile au fost difuzate, miercuri, și de posturile de televiziune, Ambasada Olandei a transmis următorul comunicat, în care arată că orezența ambasadoare alături de controversatul om de afaceri ar fi fost pur și simplu întâmplătoare, pentru că repartizarea la masă a fost făcută de angajații hotelului în care diplomata era cazată.

„Doamna Ambasador Stella Ronner-Grubacic și familia sa au petrecut o vacanță de ski privată în Poiana Brașov. Doamna Ronner-Grubacic nu se afla acolo în calitatea sa oficială. Hotelul unde a fost cazată familia sa a organizat o cină cu ocazia Revelionului, la care au participat sute de invitați. Nu a existat nicio consultare prealabilă cu doamna ambasador cu privire la amplasarea la masă.” Comunicat, Ambasada Olandei

Olanda se numără printre țările care au criticat intens România tocmai pentru faptul că nu ia măsuri mai aspre pentru a reduce corupția iar Ambasada Olandei se numără printre țările care au atras atenția recent Guvernului României să nu ia măsuri care să afecteze statul de drept. Acest din urmă fapt este subliniat și în încheierea comunicatului emis de ambasadă:

„Olanda urmărește activ evoluția statului de drept în România, referitor la care recent a fost făcută o declarație, împreună cu alte șase țări europene, în data de 21 decembrie.” Comunicat, Ambasada Olandei

Nelu Iordache este vizat în mai multe dosare și, până acum, a fost condamnat la 6 ani și 3 luni de închisoare cu executare – în primă instanță – pentru fraudarea de fonduri europene ce erau, de fapt, alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.

Nelu Iordache este cercetat și pentru că ar fi prejudiciat Poșta Română și a fost achitat în așa-numitul dosar „Transalpina”( în care procurorii îl acuzau că a încheiat un contract cu Compania de Autostrăzi pentru modernizarea DN 67C-Transalpina, înțelegere ce ar fi prejudiciat Compania de drumuri).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS