Alpiniștii români din Nepal sunt teferi și așteaptă evacuarea din zona afectată de cutremur

Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) anunță că Justin Ionescu și Zsolt Torok, cei doi alpiniști români care aveau ca obiectiv ascensiunea Muntelui Everest (8.848m), pe ruta nepaleză, în acest sezon, sunt teferi și urmează să fie evacuați din Tabăra 1, aflată la circa 6.000m altitudine, acolo unde cei doi se află în prezent.

Echipele montane de salvare, ajutate de vremea favorabilă, au început evacuarea alpiniștilor blocați de două zile pe Mt. Everest, ca urmare a avalanșelor provocate de puternicul seism produs sâmbătă în Nepal, potrivit Reuters.

Alex Găvan, care se aclimatiza pentru ascensiunea Mt. Lhotse (8.516m), un munte învencinat, se află de asemenea în siguranță.

Teofil Vlad, aflat de cealaltă parte a Muntelui Everest (pe Nord, în Tibet), este de asemenea în siguranță, la 5.200m altitudine (tabăra de bază tibetană). Zona nordică a fost mai puțin afectată de cutremur.

„Căderea de gheață Khumbu, care face accesul spre Tabăra 1, unde se află Justin și Zsolt acum, a fost închisă de autoritățile nepaleze. Cei doi alpiniști fie vor fi evacuați cu elicopterul, împreună cu ceilalți alpiniști blocați acolo, fie vor coborî după reamenajarea traseului pe Khumbu – care a fost afectat de avalanșe – , asta în cazul în care cei doi mai au echipamentul necesar pentru a face acest lucru. Avem încredere în deciziile lor, sunt alpiniști experimentați și puternici.” – a declarat Marius Gane, vice-președinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE).
(FOTO GOOGLE EARTH)

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS