Confidenţialitate

Alpiniștii Horia Colibășanu și Marius Gane au oprit urcarea pe muntele Dhaulagiri din Nepal | AUDIO

Alpiniştii români Horia Colibăşanu, Marius Gane şi slovacul Peter Hamor și-au întrerupt tentativa de a deschide o rută nouă, în premieră mondială, pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri din Nepal.

Cei trei au fost surprinşi în cort de o avalanşă în noaptea de duminică spre luni.

Incidentul s-a petrecut la altitudinea de 6.800 m, povestește alpinistul Horia Colibășanu:

”Nu ni s-a mai întâmplat niciodată, a venit avalanșa în lateral, nu am mai văzut avalanșă care să facă stânga, probabil zăpada a trecut peste acest perete de gheață care ne proteja, a căzut pe cort, ne-a strivit înăuntru, totul a durat câteva zeci de secunde, nu s-a mai auzit nimica, era liniște, întuneric, simțeam că se termină aerul din jurul capului, am scos briceagul, am tăiat cortul, deasupra mea era cam un metru și ceva de zăpadă, a trebuit să împing, am reușit să ies să respir, și Peter a reușit să iasă, am început să săpăm în zăpadă să îl eliberăm și pe Marius”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Echipa româno-slovacă este la a treia încercare de a deschide o rută nouă pe această parte a muntelui.

”Am stat destul de mult să ne gândim, riscurile au devenit de neacceptat, din cauza ruteri care nu oferă posibilități foarte bune de a-ți proteja tabăra și din cauza vremii – ninge mult prea mult. Așa că, pe baza celor întâmplate ți a prognozei de vreme am decis să oprim expediția. Riscurile sunt nejustificat de mari și preferăm să ne întoarcem acasă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Horia Colibasanu, Facebook