Confidenţialitate

Allen Coliban, despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare: „Ce pierd românii din această manevră de comasare: o dezbatere reală și alegeri cu adevărat democratice” | VIDEO

Allen Coliban, primarul din Brașov, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Ce crede Allen Coliban despre comasarea alegerilor locale cu europarlamentare: „Asta este ce pierd românii din această manevră de comasare: o dezbatere reală și niște alegeri cu adevărat democratice”.

Allen Coliban: „Este inadmisibil, cu trei luni înainte de alegeri să anunți și să schimbi data la care se face revalidarea mandatelor”

Allen Coliban: „Pentru că din punctul meu și al nostru de vedere, ce s-a întâmplat acum – indiferent de obiective laterale – obiectivul nu poate să fie pentru niște alegeri felul în care scădem sau creștem scorul unui competitor electoral. Obiectivele țin de viitorul României, de programe politice, de ideologii.

De astfel de lucruri care sunt toate călcate în picioare tocmai pentru niște lupte politice. Și cine are de suferit? Are de suferit democrația în primul rând și în al doilea rând cetățenii. Pentru că nu am avut și avem predictibilitate pe aceste alegeri.

Este inadmisibil, cu trei luni înainte de alegeri să anunți și să schimbi data la care se face revalidarea mandatelor. La data alegerilor locale. Când am discutat despre asta cu parteneri europeni, toți s-au crucit, au zis că este inadmisibil așa ceva cu atât de puțin timp înainte să anunți data alegerilor locale că este odată cu europarlamentarele”.

Allen Coliban: „Asta este ce pierd românii din această manevră de comasare: o dezbatere reală și niște alegeri cu adevărat democratice”

„Asta lasă foarte puțin spațiu pentru noi candidați, pentru partide noi. Lucru care poate să pară – politic vorbind – poate să vă surprindă declarația mea: se spune că cu cât este mai scumpă campania, cu atât este mai avantajat primarul în funcție, dar nu despre asta ar trebui să fie alegerile, ci despre felul în care construim și oferim oamenilor un viitor mai bun.

Ori toate aceste lucruri, inclusiv campania aceasta pe repede înainte ajunge să fie despre cu totul altceva – despre cum tragem sfori, despre cum facem niște coaliții naționale sau locale astfel încât să maximizăm niște voturi. Și nu despre ce facem cu acel vot.

Asta este, din punctul meu de vedere, principala problemă. Asta este ce pierd românii din această manevră de comasare: o dezbatere reală și niște alegeri cu adevărat democratice. Inclusiv ideea de partid unic contravine principiilor democrației, dar voi vorbi despre asta și când ajungem la planul local pentru că am acolo o cu totul altă opinie față de colegii de dezbatere pentru că la Brașov, de patru ani de zile, ne luptăm cu PNL-PSD grupați”, a mai spus Allen Coliban.

Allen Coliban: „Lucrurile vizibile nu ar trebui să se întâmple în ultimele luni. Am avut trei ani și jumătate”

Vergil Chițac: „Foarte scurt. Domnul primar Coliban, pe noi, ca primari, ne dezavantajează această cuplare a alegerilor pentru că timpul avut la dispoziție pentru a livra rezultate e mai mic față de septembrie. Iar noi avem de vorbit de trei ani și jumătate de mandat pe când cei dinapoia noastră au avut patru ani și jumătate”.

Allen Coliban: „Așa este, domnule primar. Dar pe de altă parte, nici nu ar trebui să încurajăm sau lucrurile vizibile nu ar trebui să se întâmple în ultimele luni. Am avut trei ani și jumătate. Nu o să mă plâng niciodată că am avut cel mai scurt mandat, pentru că am avut și cele mai bune rezultate dacă ne uităm la cifre și la fapte, la proiectele începute și o parte dintre ele și finalizate”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu

Citește și: Vergil Chițac, Allen Coliban și Rareș Hopincă dezbat alături de Mădălina Dobrovolschi contextul electoral actual. Alegeri comasate, tipul de campanie și absenteismul la vot în rândul tinerilor | VIDEO