Confidenţialitate

Alina Gorghiu: Cătălin Cherecheș va fi adus în România printr-o procedură simplificată | AUDIO

Fostul primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, va fi adus în țară printr-o procedură simplificată – spune ministrul Justiției, Alina Gorgiu. Există, însă, două scenarii. În cel mai scurt dintre ele, fugarul Cherecheș vafi extrădat în 10 zile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Dacă persoana condamnată – Cătălin Cherecheș – va fi de acord să se predea și să revină în România, termenul va fi unul scurt: 10 zile. Al doilea scenariu este varianta în care acesta nu consimte la predare – refuză predarea – și atunci decizia cadru prevede un termen de 60 de zile”, a explicat Alina Gorghiu.

Un cuvânt de spus are, însă, și instanța din Germania

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Decizia de predare nu aparține statului român. Nu avem voie să exercităm imixtiuni asupra justiției din Germania, ci aparține exclusiv instanței din Germania pe teritoriul căreia a fost găsit fugarul. Trebuie, însă, să preciză că Germania cu privire la numărul de persoane predate în România este pe locul doi, după Marea Britanie. Până pe data de 14 noiembrie au fost aduși din Germania 150 de fugari doar anul acesta”, a spus Alina Gorghiu.

Actul normativ care prevede pedepse suplimentare pentru persoanele condamnate care fug din țară pentru a scăpa de închisoare a fost votat astăzi de către deputați. Deși, inițial, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a spus că legea i se va aplica și condamnatului fugar Cherecheș, oficialul a revenit asupra declarației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„A fost prins de organul de poliție înainte de intrarea în vigoare a acestei legi, infracțiune asimilată celei de evadare s-a epuizat în momentul în care autoritățile din Germania l-au prins. Dacă legea era în vigoare la momentul în care el încă se sustrăgea și în termen de șapte zile nu s-ar fi predat, ar fi răspuns și cu privire la infracțiunea asimilată nou introdusă în lege”, a mai spus Alina Gorghiu.

Sursa foto: gov.ro

Citește și: Cătălin Cherecheș, prins în Germania. Reacția lui Cătălin Predoiu