Confidenţialitate

Alina Gorghiu, audiată ca martor în dosarul lui Mihail Vlasov: ”Am semnat fără să citesc în totalitate”

Am semnat fără să citesc în totalitate” – iată declarația Alinei Gorghiu, audiată miercuri, în calitate de martor, la Instanța Supremă.

Șefa PNL a dat explicații în dosarul lui Mihail Vlasov, în care acesta e acuzat că a intervenit în Parlament pentru promovarea unui proiect de lege care l-ar fi avantajat, în calitate de președinte al Camerei de Comerț.

Alina Gorghiu se numără printre parlamentarii care au semnat pentru inițiativa legislativă, dar recunoaște acum că nu a știut cu exactiate ce anume girează.

Proiectul de lege intrat în atenția procurorilor prevedea trecerea Oficiul Național al Registrului Comerțului de la Ministerul Justiţiei în subordinea Camerei de Comerţ.

Se întâmpla în 2014, când Camera de Comerț era condusă de Mihail Vlasov.

El e acuzat de dare de mită şi de iniţierea unei campanii pentru obţinerea sprijinului politic pentru ca proiectul să fie adoptat.

Sprijinul politic a venit, se pare, și din partea Alinei Gorghiu – audiată ca martor în dosar.

Pentru mine nu este nimic la nenalocul lui să ai un proiect de câteva sute de pagini sau zeci de pagini pe care să nu-l știi pe de rost, nu mi se pare nimic spectaculos. Am spus că nu-l cunosc în măruntaiele lui acest proiect. În momentul în care l-am semnat nu l-am citit în totalitatea lui”, a recunoscut Alina Gorghiu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorii susțin că Mihail Vlasov ar fi promis diverse funcții parlamentarilor care susțineau acest proiect.  Alina Gorghiu a fost întrebată ce crede despre astfel de presiuni.

Rețineți următorul lucru: n-a existat asupra mea niciun fel de presiune din partea nimănui. Nu este primul proiect pe care-l semnez la solicitarea unui ONG, au mai fost (…). Dacă există și alte fapte imputate altora din dosar că s-a urmărit un interes personal, nu știu”, a spus președinta PNL.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În acest dosar, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2015, fiind acuzat că, în februarie 2013, în calitate de preşedinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, i-a cerut unui deputat să promoveze un proiect de act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

În luna aprilie, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României Mihail Vlasov a fost achitat în acest dosar, decizia pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti nefiind definitivă. Dosarul s-a judecat din iulie 2015 la Curtea de Apel Bucureşti, iar sentinţa a fost dată după nouă termene de judecată şi două amânări de pronunţare.

Sentinţa a fost contestată la Instanţa Supremă, care va da o decizie definitivă în acest dosar.