Alina Cojocaru și balerinii străini de la Operă, huiduiți de colegi români

După o săptămână tensionată, la sfârșitul căreia coregraful danez Johan Kobborg și-a dat demisia din toate posturile deținute la Opera Națională, aseară, platoul din fața instituției a devenit o scenă de adio pentru mai mulți artiști.

La ora 18, balerina Alina Cojocaru și aproximativ 30 de baleri români dar mai ales străini, parte a Companiei construite de Johan Kobborg la Opera Națională, s-au adunat pentru a-și arăta susținerea față de coregraful danez.

 

Alina Cojocaru a explicat că odată cu plecarea lui Johan Kobborg de la București, nici ea nu va mai urca pe scena Operei Naționale.

Ea l-a acuzat pe ultimul director instalat vineri la Operă, Vlad Conta, că i-a sugerat să mintă privitor la neparticiparea sa la spectacolul de duminică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu doar Alina Cojocaru va părăsi România ci și alți balerini străini, după cum ei înșiși au declarat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liam Morris și Henry Dowden sunt doi dintre balerinii care au participat la creșterea notorietății Operei Naționale în ultimii doi ani și care își caută noi contracte în alte țări.

Ei acuză că în ultimele zile au fost amenințați cu penalizări financiare, iar noua conducere ar fi  refuzat să le vorbească altfel decât în limba română.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Săptămâna trecută, la Europa FM, Tiberiu Soare a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi refuzat să vorbească cu balerinii străini în limba engleză. Dirijorul a admis că altcineva le-ar fi cerut să învețe limba română însă a precizat că nu-și amintește cine anume  a făcut asta.

Cât îl privește pe Vlad Conta, el  a explicat că nu a vrut să mintă în ceea ce privește neparticiparea Alinei Cojocaru la spectacolul ,,Manon,, de duminică, ci doar să nu încarce spectatorii cu multe detalii.

În timp ce balerinii făceau aceste declarații, pe platoul din fața Operei au apărut și câteva zeci de angajați români ai Operei.

Unii dintre ei i-au huiduit pe colegii străini cerându-le să plece din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Una dintre contestatarele grupului care îl susținea pe Johan Kobborg, Cristina Cotescu, a declarat că odată ce a venit la conducerea Operei, regizorul danez i-a discriminat pe români.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În replică, Alina Cojocaru a declarat că nu o dată, din cauza bugetelor  alocate târziu, Johan Kobborg a plătit din banii personali unii artiști străini pentru a veni la București.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vă reamintim, Tiberiu Soare, numit director general interimar al Operei la începutul lunii, a șters marțea trecută numele lui Johan Kobborg de pe site-ul instituției din dreptul poziției de director  artistic  pentru că postul nu ar fi fost în organigramă.

Ulterior, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu l-a retras pe Soare din postul de director general, numindu-l director adjunct al Operei. În locul său a fost numit dirijorul Vlad Conta. Lui Johan Kobborg i s-a propus crearea unui post de director artistic al Baletului.

Sâmbătă, atât ministrul cât și noul șef al Operei Naționale au declarat că Johan Kobborg a acceptat propunerea.

Coregraful danez s-a arătat însă deranjat  de declarațiile celor doi, întrucât anunțul a fost făcut înainte că el  să primească vreun contract în care să se prevadă condițiile noii colaborări.

Ulterior, Kobborg a scris pe contul său de Facebook că nu va putea lucra niciodată cu oameni precum Tiberiu Soare.

„La noi în țară nu se recunosc aceste reușite . Primii pași ai noii direcții au venit cu o schimbare  radicală. Cred că cel mai mare șoc pentru mine a fost să îmi dau seama cum lucrurile sunt prezentate publicului. Orice artist nu poate să accepte nimic până nu vede o idee de colaborare. Nici nu am ajuns bine acasă și s-a spus că situația este rezolvată. Dumneavoastră vi se pare că situația este rezolvată?”, a întrebat retoric, Alina Cojocaru.

 

Efectele acestor tensiuni se văd deja. Mai mulți deținători de drepturi ai spectacolelor puse în scenă la București au anunțat că își vor retrage acordurile pentru reprezentațiile de la București.

În plus, zeci de fani ai Alinei Cojocaru își cer banii înapoi de la Operă.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS