Alimente care nu trebuie să lipsească din meniu în timpul vacanţei de vară

Un expert în nutriție sugerează pentru felul întâi o salată de ‘frunze’ verzi, care înviorează, hidratează, aduce minerale şi vitamine şi nu îngraşă.

La felul doi, şi mai ales dacă vacanţa se desfăşoară la plajă, nutriționistul recomandă sardele, anşoa şi macrou. Acest tip de peşte, bogat în omega-3, este benefic pentru sistemul nervos şi pentru odihnă, facilitând un somn mai bun.

Iar ca desert, în loc de îngheţată sau prăjitură, câteva bucăţi de ananas. Acesta este un aliment diuretic care ajută la prevenirea retenţiei de lichide, o problemă ce se agravează pe timpul verii şi mai ales în cazul femeilor.

Ce se poate ciuguli între mese?

Pentru a se evita aperitivele mai puţin sănătoase ori cu un înalt conţinut de grăsimi, se recomandă ca totdeauna să fie la îndemână o banană. Bananele au hidraţi de carbon şi zahăr natural care dau un spor de energie. În plus, nivelurile înalte de potasiu ajută la reglarea nivelurilor de apă din organism şi la evitarea deshidratării.

Seminţele de floarea-soarelui constituie altă opţiune pentru a ‘ciuguli’ ceva între mese.

Sunt bogate în vitamina E, care funcţionează ca un puternic antibacterian şi antiviral, întărind sistemul imunitar. În plus, sunt antioxidante, ceea ce ajută în lupta împotriva îmbătrânirii.

Băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr sunt de evitat, mai ales pentru că favorizează obezitatea, nu sunt sănătoase şi nu hidratează corect. În locul lor, o sticlă de apă va asigura hidratarea corectă şi va ajuta la evitarea constipaţiei pe care o pot cauza schimbările de loc şi dietă. Se recomandă ca totdeauna să fie o sticlă de apă la îndemână.

Ce se mănâncă acasă? La întoarcerea din concediu, trebuie să se umple cămara cu alimente bogate în fibre, ca orezul şi pastele integrale, care contribuie, de asemenea, la menţinerea unor niveluri de glucoză stabile şi înlătură nevoia de a ‘ciuguli’ ceva între mese.

Pe de altă parte, este important să existe în frigider avocado, pepene galben şi pepene verde. Aceste trei alimente favorizează hidratarea, ceea ce este foarte important pe timp de vară. Avocado, bogat în vitamina E, poate fi consumat în salate. Pepenele galben şi cel verde sunt ideale pentru copii, pentru că aduc vitamina C, care ajută la menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi puternic. Gustul dulce al acestor fructe le transformă într-un desert ideal pentru vară.

Se mai recomandă, de asemenea, pieptul de curcan, care conţine un aminoacid numit triptofan, precursor al serotoninei, hormonul fericirii.

foto: gandul.info