Confidenţialitate

Alfred Bulai, despre victoria lui Nicușor Dan la Primăria Capitalei: „Are o calitate pe care oamenii nu o scot în evidență, dar eu o scot: e independent” | VIDEO

Sociologul Alfred Bulai a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM și a analizat rezultatele alegerilor locale și europarlamentare din 9 iunie 2024. Nicușor Dan a câștigat Capitala cu un scor de peste 40% (48,02% marți, 11 iunie 2024, conform rezultatelor parțiale publicate de rezultatevot.ro). „E independent. Ca dovadă că în seara alegerilor s-a dus în Cișmigiu. Din punctul acesta de vedere a învins ideea de independență”, a spus Alfred Bulai despre Nicușor Dan.

Alfred Bulai: „Noi nu mai avem opoziție. În acest moment opoziția zero”

Tudor Mușat: Cum a fost posibilă victoria lui Nicușor Dan?

Alfred Bulai: „Sondajele reale, autentice, au spus că ea (n.r. Gabriela Firea) este la 20 și ceva la sută. Explicația? Destul de simplă și sunt, după mine, două concluzii mari de tot pe care le au alegerile acestea.

Simbolic, cea mai spectaculoasă victorie este cea a lui Nicușor Dan. Pe ansamblu, însă, a câștigat la scor alianța PSD-PNL. Pentru că noi în acest moment trăim o situație foarte interesantă: noi nu mai avem opoziție. În acest moment opoziția zero pentru că avem doar AUR, care are plaja lui, dar care e departe de a revendica cine știe ce și alianța pe dreapta care era să intre în Parlament”.

Alfred Bulai, despre alianța PSD-PNL: „Este foarte greu în acest moment cineva să spună să meargă separat pentru că în locurile în care au mers separat au pierdut”

„Prima concluzie este că a câștigat la scor alianța. Este foarte greu în acest moment cineva să spună să meargă separat pentru că în locurile în care au mers separat au pierdut. Și mai ales la Primăria Capitalei, așa cum ai spus tu, au vrut să meargă separat în condițiile în care era clar că adversarul era mai puternic”, a mai spus Alfred Bulai.

Alfred Bulai, despre Nicușor Dan: „E independent. Ca dovadă că în seara alegerilor s-a dus în Cișmigiu. Din punctul acesta de vedere a învins ideea de independență”

„A doua chestiune, și revin acum la Nicușor Dan, el are o calitate pe care oamenii nu o scot în evidență, dar eu o scot: e independent. Atenție, e o chestiune relativ ciudată. Pe de-o parte niște partide îl revendică și el nu le revendică. Ca dovadă că în seara alegerilor s-a dus în Cișmigiu. Din punctul acesta de vedere a învins ideea de independență.

De ce contează foarte mult? Bucureștiul este ce mai aproape, prin natura votului, de o dimensiune strict politică, națională, electorală – acesta este motivul pentru care votul este politic. Politici nu înseamnă neapărat al unui partid politic, mai departe de ideea de primar tradițional”, a explicat Alfred Bulai la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Candidaturile pentru președinția USR vor fi depuse în perioada 14-16 iunie. Purtător de cuvânt: „Cel târziu pe 28 va fi clar cine va fi noul președinte” | AUDIO