Confidenţialitate

Alexandru Rafila, despre litigiul Pfizer-România, 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID în valoare de jumătate de miliard de euro: O sumă copleșitoare. Nu există o prevedere bugetară pentru așa ceva | VIDEO

Compania Pfizer BioNTech a dat în judecată statul român pentru încălcarea contractului semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Notificarea a fost primită la Guvern luna trecută, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, care adaugă că Romania nu avea ce să plăteasca, întrucât nu s-au primit respectivele doze. Invitat la Europa FM în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că „Există o notificare oficială, am primit-o prin poștă. Am informat Guvernul asupra acestei situații. Ne pregătim să găsim o firmă de avocatură”.

Este vorba despre un litigiu care are la bază o sumă de peste jumătate de miliard de euro – care reprezintă un număr de 28 de milioane de doze de care România nu mai are nevoie. „Este o sumă copleșitoare pentru oricine o aude. Și vă dați seama că dincolo de faptul că nu există o prevedere bugetară pentru așa ceva, nu cred că suntem în situația să putem să comandăm un produs care în mod evident nu se va folosi și o să trebuiască să-l și depozităm și ulterior să-l distrugem”, a mai spus ministrul Sănătății la Europa FM. Dar România a mai comandat doze de ser anti-COVID-19 și de la alți trei producători de vaccinuri: AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson. Situația în cazul celor trei a fost explicată de Alexandru Rafila la Europa FM.

Alexandru Rafila: „Nu cred că suntem în situația să putem să comandăm un produs care în mod evident nu se va folosi și o să trebuiască să-l și depozităm și ulterior să-l distrugem”

Ioana Ene Dogioiu: Ne-a dat în judecată Pfizer BioNTech pentru vaccinurile pe care nu mai vrem să le luăm pentru că nu mai avem nevoie de ele – adică 28 de milioane de doze în valoare de – și mă veți corecta dacă greșesc – mai bine de jumătate de miliard de euro.

Alexandru Rafila: „Da, este o sumă copleșitoare pentru oricine o aude. Și vă dați seama că dincolo de faptul că nu există o prevedere bugetară pentru așa ceva, nu cred că suntem în situația să putem să comandăm un produs care în mod evident nu se va folosi și o să trebuiască să-l și depozităm și ulterior să-l distrugem. Nu cred că este asta o manieră corectă și aș vrea, totuși, să precizez câteva lucruri că am auzit tot așa deja speculații în mass-media”.

Ministrul Sănătății: „Comisia Europeană a semnat acest contract petru statele membre”

Alexandru Rafila: „Noi am avut discuții repetate legate de acest contract cu reprezentanții producătorului, cu cei de la Pfizer, dar și cu reprezentanții Comisiei Europene, pentru că până la urmă Comisia Europeană a semnat acest contract petru statele membre. Iar fiecare stat membru la rândul lui a făcut o opțiune periodică pentru achiziția de vaccinuri. Ultima și cea mai importantă și care până la urmă constituie obiectul acestui litigiu a fost de la jumătatea anului 2021 când s-au luat pentru 2022 și 2023 aproape 39 de milioane de doze de vaccin. Noi am reușit să vindem 7,5 milioane. 3 milioane am cumpărat. Iar diferența – adică cele 28 de milioane, mai bine de 28 de milioane de doze – sunt subiectul acestui litigiu. Și o să vedem… Sunt și alte state în situația noastră, tot de aici din zona noastră – estul Europei – Ungaria și Polonia. Și ele, de asemenea, sunt date în judecată de către producător. La Bruxelles, pentru că acolo…”.

Ioana Ene Dogioiu: Asta era următoarea întrebarea: unde se va judeca și de către ce instanță?

Alexandru Rafila: „La Bruxelles. Nu știu detalii legate… Există o notificare oficială, am primit-o prin poștă. Am informat Guvernul asupra acestei situații. Ne pregătim să găsim o firmă de avocatură”.

Ioana Ene Dogioiu: Cum o veți alege?

Alexandru Rafila: „O să vedem dacă o s-o alegem noi sau Ministerul de Finanțe sau Guvernul. Până la urmă este clar că România trebuie reprezentată foarte bine, pentru că suma este importantă, am putea să salvăm foarte mulți bani publici. Avem o șansă… nu știu cât… O să vedem… Cât de mare sau de mică… Care sunt condițiile contractuale, pentru că contractul în sine nici eu nu l-am văzut cu toate prevederile lui…”.

Ministrul Sănătății – Alexandru Rafila: „Noi încercăm să găsim o soluție și să încercăm să apărăm banii publici” / „O acțiune care duce la plata unei sume imense din bani publici pentru produse vaccinale care nu sunt dorite de beneficiari va compromite foarte, foarte serios încrederea oamenilor în vaccinuri”

Ioana Ene Dogioiu: Deci România nu a semnat contract direct cu Pfizer… Nu?

Alexandru Rafila: „Nu, contractul este semnat de către Comisia Europeană”.

Ioana Ene Dogioiu: Și atunci de ce nu dă în judecată Comisia?

Alexandru Rafila: „Pentru că acel contract prevede că fiecare solicitare a unui stat membru este considerată obligatorie. Ea este obligatorie dacă o faci. Dacă nu o faci, nu este obligatorie. Era un termen de grație la fiecare tranșă și inclusiv la aceasta – de cinci zile – în care trebuia să optezi DA sau NU. Noi am optat DA. Au fost memorandumuri încheiate în Guvern, semnate de primul ministru de la acea vreme și de miniștrii Sănătății”.

Ioana Ene Dogioiu: Și care fac acum obiectul unui dosar penal.

Alexandru Rafila: „Da, și fac obiectul unui dosar penal. Știți bine, a fost prezentat acest lucru în mass-media. Noi încercăm să găsim o soluție și să încercăm să apărăm, până la urmă, pe de-o parte banii publici și mai este un lucru care cred că este de apărat și puțină lume discută despre asta, cei de la Pfizer ar trebui să știe, dar și cei de la Comisie – eu am spus lucrul acesta la întâlnirile miniștrilor Sănătății, de foarte multe ori: cred că trebuie să știe foarte clar că o acțiune care duce la plata unei sume imense din bani publici pentru produse vaccinale care nu sunt dorite de beneficiari va compromite foarte, foarte serios încrederea oamenilor în vaccinuri, în general. Și lucrul acesta are impact asupra sănătății”.

Alexandru Rafila: „Este foarte gravă ideea compromiterii de vaccinare din cauza unor interese economice”

Ioana Ene Dogioiu: Resimțiți deja acest lucru în România?

Alexandru Rafila: „Acest lucru a fost resimțit oricum după pandemie. Ați văzut că avem epidemie de rujeolă. A scăzut acoperirea vaccinală”.

Ioana Ene Dogioiu: Nu era strălucită nici înainte de pandemie…

Alexandru Rafila: „Bun, dar acest trend descrescător a continuat după pandemie, poate chiar s-a accelerat. Și cred că este o responsabilitate din partea tuturor, inclusiv a producătorilor de vaccinuri, să înțeleagă că este foarte gravă ideea compromiterii de vaccinare din cauza unor interese economice”.

Ministrul Sănătății, despre situațiile cu AstraZeneca, Moderna și Johnson&Johnson

Ioana Ene Dogioiu: Nu am avut contract numai cu Pfizer. În România au intrat patru tipuri de vaccinuri, dintre care: AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson. Cu restul cum stăm? Ne așteptăm la procese și din acele direcții?

Alexandru Rafila:Am avut o discuție foarte simplă, clară. Cu Moderna a fost cea mai bună și civilizată discuție, pentru că la Moderna se plătise de către domnul ministru Voiculescu în 2021 un avans de 30%, pentru o cantitate de vaccin care nu a mai ajuns în România. Ei acum de curând, la finalul anului trecut, ne-au livrat acea cantitate în contrapartida banilor plătiți, iar pentru restul nu au mai avut nicio pretenție și s-a încheiat contractul, lucrurile s-au soluționat. Există în continuare notificări din partea celorlalți doi producători. Nu știu să vă spun care va fi până la urmă urmarea”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci cu AstraZeneca și cu Johnson&Johnson nu ați ajuns la pace?

Alexandru Rafila:Încă nu am ajuns. Sunt diferite situații”.

Ioana Ene Dogioiu: Există riscul unui proces și acolo?

Alexandru Rafila: „Totdeauna, când este vorba de un interes de natură economică…”.

Ioana Ene Dogioiu: Haideți să o luăm altfel: vă așteptați și acolo la același lucru, la un proces?

Alexandru Rafila: „Nu știu dacă va fi aceeași situație. Nici sumele nu sunt la fel de mari ca și cele de la…”.

Ioana Ene Dogioiu: Cât sunt sumele?

Alexandru Rafila:Sunt sume de ordinul maxim al zecilor de milioane, cel mult. În niciun caz nu sunt sume așa de mari ca la contractul cu cei de la Pfizer”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Alexandru Rafila aici:

Sursa colaj foto: Shutterstock / Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, despre litigiul Pfizer – România: Se va judeca la Bruxelles. Ne pregătim să găsim o firmă de avocatură. Contractul este semnat de Comisia Europeană | VIDEO