Confidenţialitate

Alexandru Rafila, despre Omicron: România are una dintre cele mai rapide creșteri din Europa | AUDIO

România are una dintre cele mai rapide creșteri de cazuri Omicron din Europa, spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. El promite că în această săptămână vor fi aplicate măsurile pregătite de Minister: deschiderea centrelor ambulatorii de evaluare și testarea la medicii de familie.

Numărul de îmbolnăviri crește rapid, de la o săptămână la alta, declară Ministrul Sănătății.

„Ne aflăm pe un val de creștere rapidă. Este una dintre cele mai rapide creșteri din Europa în acest moment. Din punct de vedere al ratei bazale de reproducere a infecției, avem un salt săptămânal – a crescut cam de 1,5 ori”, a spus Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății: Măsurile avute în vedere pentru valul 5 ar urma să intre în vigoare în această săptămână

„Centrele de evaluare COVID – rămâne să apară, să sperăm că în ședința de mâine sau într-o ședință specială a Guvernului, Hotărârea de Guvern care permite funcționarea acestor centre încât să poată să încheie rapid un contract cu casele de asigurări de sănătate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Tot din această săptămână, medicii de familie ar putea să încheie contracte cu Casa națională de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea testelor COVID, mai rapid și mai la îndemână pentru pacienți.

Alexandru Rafila apreciază că aproape 10 milioane de români ar fi trecut prin boală de la debutul pandemiei

„Dacă includem și formele asimptomatice – există un raport de cel puțin 1 la 5 între formele simptomatice și cele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape 2 milioane de cazuri și este posibil ca proporția populației care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane, dacă multiplicăm cu 5”, a explicat ministrul Sănătății.

Prioritatea în perioada următoare, spune ministrul sănătății, este ca la spital să ajungă tot mai puține cazuri. Iar vaccinarea este singura cale care ne ferește de cazurile grave, adaugă Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos / Costin Dinca

Citește și: INSP: Avem transmitere comunitară la nivel național a variantei Omicron | AUDIO

Autor: Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.