Confidenţialitate

Alexandru Rafila: Cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată. Clădirea de la Ministerul Sănătății, MAI, DSU, IGSU nu este autorizată | VIDEO

România are 279 de spitale care se află în grija autorităților locale. Dintre acestea, doar 59 au primit autorizație de funcționare, iar altele 57 nu sunt autorizate să funcționeze. Altele 97 au primit autorizare parțială. Există, deisgur, și unele clădiri foarte vechi care nu pot fi autorizate. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus la Europa FM, în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara că „Cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată”.

Alexandru Rafila: „Clădirea în care ne desfășurăm noi activitatea în Ministerul Sănătății, dar și Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată”

Ioana Ene Dogioiu: Starea spitalelor este o discuție care tot revine: câte dintre spitalele din România au în acest moment aviz ISU de funcționare?

Alexandru Rafila: „Dumneavoastră știți că eu vorbesc liber, dar acum vreau să vă dau cifrele exacte ca să nu avem dubii. Din cele 279 de spitale care sunt la autoritățile locale sunt autorizate 59. Neautorizate sunt 57. 97 sunt cu autorizare parțială, adică au mai multe clădiri – unele autorizate, altele neautorizate. Și unele care sunt foarte vechi și nu fac obiectul autorizării, pentru că dacă sunt așa de vechi înseamnă că nu pot să întrunească oricum standardele necesare autorizării”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar funcționează?

Alexandru Rafila: „Funcționează, dar să știți că sunt clădiri vechi. Uitați-vă: clădirea în care ne desfășurăm noi activitatea în Ministerul Sănătății, dar și Ministerul de Interne, DSU, IGSU nu este autorizată. Pentru că este o clădire veche și nu face obiectul autorizării. Acestea sunt realități”.

Ministrul Sănătății: „Chiar cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată”

Alexandru Rafila: „Deci chiar cei care dau autorizare stau într-o clădire care nu este autorizată. Nu știu dacă are sau nu relevanță, dar trebuie să înțelegem că ce se construiește – clădirile noi, modificările unor clădiri vechi – au nevoie de autorizare”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar cine își asumă riscul pentru acele clădiri? Și cele care fac obiectul autorizării, dar nu au autorizare, cine rsăpunde?

Alexandru Rafila: „Este pe propria răspundere a celor care dețin sau conduc acele instituții”.

Ministrul Sănătății: „Trecerea spitalelor la autoritățile locale – din punctul meu de vedere, poate că eu contrazic pe alții – nu a fost un lucru rău”

Ioana Ene Dogioiu: A managerului?

Alexandru Rafila: „Este și a managerului, dar și a proprietarului clădirii. Că nu managerul este proprietarul clădirii, dar nici nu putem… Eu am auzit, din păcate, un fost ministru – o doamnă care era ministru în Guvernul României – care ne-a sugerat că să dăm o lege prin care să închidem 80% din spitalele care nu sunt în regulă. Eu sunt de acord, dar unde acordăm asistență medicală?

Lucrurile se schimbă, trecerea spitalelor la autoritățile locale – din punctul meu de vedere, poate că eu contrazic pe alții – nu a fost un lucru rău. Acolo unde oamenii sunt interesați, sunt gospodari spitalele acelea s-au schimbat extraordinar în bine”.

Alexandru Rafila: „Sunt spitale vechi care au fost renovate și care se învârt după soare, dar asta nu înseamnă că se întâmplă peste tot așa”

Alexandru Rafila: „Mai rapid decât cele care sunt la Ministerul Sănătății pentru că au avut alte resurse la dispoziție, alt personal de execuție care să se ocupe și, până la urmă, când au vrut să facă un spital pentru comunitatea lor l-au făcut.

Sunt spitale vechi care au fost renovate și care se învârt după soare, dar asta nu înseamnă că se întâmplă peste tot așa. Pot să vă dau și alte tipuri de exemple în care nu au fost interesați să facă nimic”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu și Alexandru Rafila

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, despre litigiul Pfizer-România, 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID în valoare de jumătate de miliard de euro: O sumă copleșitoare. Nu există o prevedere bugetară pentru așa ceva | VIDEO