Confidenţialitate

Alexandru Arșinel & Ion Dichiseanu primesc stele pe Aleea Celebrităților / Va fi dezvelită și steaua dedicată lui Sergiu Nicolaescu

Actorii Alexandru Arşinel şi Ion Dichiseanu vor primi, sâmbătă, 30 mai, de la ora 11.00, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti, stele pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului.

De asemenea, regizorului Sergiu Nicolaescu i se va oferi o stea postum.

Decernarea stelelor se va face în prezenţa colegilor, prietenilor şi a rudelor artiştilor, anunță echipa organizatorilor, Teatrul Metropolis. În cadrul evenimentului, actorii vor primi și câte o stea de aur de la bijutierul oficial al evenimentului.

Este un bun prilej pentru ca vineri, 29 mai, de la ora 17.15,în rubrica ”Sus cortina” să ne amintim de un loc extrem de iubit de Alexandru Arșinel – GRĂDINA BOEMA, demolată de autorități după Revoluția din 1989.

Alexandru Arșinel:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ALEXANDRU ARŞINEL Alexandru Arşinel s-a născut în comunca Dolhasca, jud. Suceava, in 4 iunie 1939. Încurajat de mama sa, se prezintă la examenul de admitere la Facultatea de Teatru din Bucureşti. La absolvirea facultaţii, promotia 1962- Irina Petrescu, George Stilu, Cristina Deleanu, Ion Andrei, Constantin Diplan, Ilarion Ciobanu – pleacă la Târgu Mureş unde se deschide secţia română la Teatrul Maghiar. În 1964, dă concurs la Teatrul de Revista “Constantin Tănase”, joacă alături de Puiu Călinescu în spectacole de teatru de revistă şi face cuplu pe scenă cu Stela Popescu, dând viaţă cupletelor scrise de Puiu Maximilian. În prezent este directorul acestei instituţii. Are o bogată activitate în teatru, film, televiziune si teatru radiofonic. Pentru întreaga activitate artistică în teatrul de revistă precum şi cea managerială a luat numeroase premii, medalii, ordine, dintre care amintim: Premiul Special UNITER pentru Teatrul de Revistă (2000); Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului” (2004).


 

ION DICHISEANU Ion Dichiseanu s-a născut la Adjud, în 20 octombrie 1933, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Facultatea de Teatru din Bucureşti, în 1959. Fiind student la Politehnică a fost îndrumat spre actorie de către nepoata lui George Vraca. După absolvire, a plecat cu toată promoţia la Teatrul din Botoşani. Este cunoscut datorita activitaţii sale artistice în cadrul Teatrului Nottara, precum şi pentru numeroasele roluri care l-au consacrat în cinematografie, teatru TV si teatru radiofonic. A primit Premiul ACIN pentru rolul din filmul “Clipa” (1979) şi a fost decorat cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, (2002), „pentru prestigioasa carieră artistică şi talentul deosebit prin care au dat viaţă personajelor interpretate în filme, dar şi pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”. În 1995 a publicat volumul de versuri „Frumoasa spaniolă, frumoasa suedeză” la Editura Arc. A fost ales Cetăţean de Onoare al Adjud-ului.


 

SERGIU NICOLAESCU Sergiu Florin Nicolaescu s-a născut în 13 aprilie 1930, la Târgu Jiu şi a decedat în 3 ianuarie 2013, la Bucureşti. A fost regizor, scenarist şi actor. A debutat ca regizor în 1959 cu filmul de ficţiune de scurt metraj “Scoicile nu au vorbit niciodată”. După succesul la Cannes cu scurtmetrajul „Memoria Trandafirului” a devenit cunoscut în ţară prin filmele istorice: „Dacii” (1966) şi „Mihai Viteazul” (1970), „Nemuritorii” (1974), „Osânda” (1976), „Zile fierbinti” (1976), „Razboiul independentei” (1977), dar si pentru „Nea Mărin miliardar (1979)”, „Ultima noapte de dragoste”(1980) “Noi, cei din linia întâi (1986)”, precum şi pentru seria de filme poliţiste care îl aveau ca personaj principal pe Comisarul Moldovan. A publicat mai multe cărţi, precum şi o autobiografie “Viaţă, destin şi film”, la Editura Universitară.