Confidenţialitate

Alex Găvan, despre Centura Verde a Capitalei: „Poziționarea noastră nu este neapărat a unui proiect de mediu, ci mai degrabă a unui proiect de sănătate publică” | VIDEO

Invitatul Mădălinei Dobrovolschi în „Piața Victoriei” a fost fondatorul Platformei civice „Împreună pentru centura verde”, alpinistul Alex Găvan, cunoscut pentru atingerea mai multor vârfuri de peste 8.000 de metri. „Poziționarea noastră nu este neapărat a unui proiect de mediu, ci mai degrabă a unui proiect de sănătate publică”, a spus Alex Găvan la Europa FM. Mai mult, acesta a precizat că „Dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării atunci speranța medie de viață pentru locuitorii Bucureștiului ar crește”.

Alex Găvan: „O astfel de mare zonă verde împrejurul Capitalei are și rolul de a regla extremele termice”

Alex Găvan: „Centura Verde București-Ilfov este masca de oxigen a orașului. Dincolo de asta, în afară de mască de oxigen, ne putem gândi la Centura Verde București-Ilfov și ca la aparatul natural de aer condiționat al orașului. De ce: Pentru că o astfel de mare zonă verde împrejurul Capitalei are și rolul de a regla extremele termice”.

Alex Găvan: „Dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării atunci speranța medie de viață pentru locuitorii Bucureștiului ar crește”

Alex Găvan: „Nu doar că am putea să trăim în medie cu patru ani mai mult. Concluzia este puțin mai complexă și spune că dacă autoritățile și-ar îndeplini țintele deja asumate pentru combaterea poluării atunci speranța medie de viață pentru locuitorii Bucureștiului – care reprezintă, practic, peste 10% din populația României – ar crește.

Dar pentru că aceste lucruri încă nu s-au întâmplat până acum, statistica oficială spune că suntem pe locul I în Uniunea Europeană atunci când vorbim despre costurile pe care noi le avem de la buget pentru a trata afecțiunile generate sau înrăutățite de poluarea aerului. Și cifra este una imensă: 6,35 de milioane de euro”.

Alex Găvan: „Poziționarea noastră nu este neapărat a unui proiect de mediu, ci mai degrabă a unui proiect de sănătate publică”

Alex Găvan: „De aceea, proiectul acesta nu a plecat de la tăiatul pădurilor – sau bineînțeles că a plecat și de la asta – dar principalul argument al nostru a fost tocmai acesta al acestui oraș sufocat de poluare. Este acest mare virus care tronează peste Capitala noastră și el este poluarea.

De aceea, poziționarea noastră nu este neapărat a unui proiect de mediu, ci mai degrabă a unui proiect de sănătate publică care are și o puternică componentă socială și de estompare a efectelor schimbărilor climatice”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Centura Verde Bucureșt-Ilfov, o inițiativă pentru un aer mai curat în Capitală. Alpinistul Alex Găvan: „Cerem autorităților să voteze și să promulge legea” | AUDIO