Confidenţialitate

Alex Dima, despre criza deșeurilor: „Așteptăm să vină cineva să ne rezolve problema. Comunitatea trebuie să-i dea pe brazdă pe cei necivilizați” | AUDIO

Jurnalistul Alex Dima, autorul anchetei „Oameni și gunoaie”, a fost invitatul lui Cătălin Striblea la România în Direct, pentru a vorbi despre depozitarea deșeurilor în România. Doar jumătate dintre gropile de gunoi de la noi sunt conforme cu standardele asumate. Iar orașe precum Baia Mare, București, Craiova, Deva nu mai au unde depozita gunoiul.

În cadrul dialogului cu ascultătorii Europa FM, Alex Dima a vorbit despre dezvăluirile din cadrul reportajelor pe care le-a realizat pentru emisiunea „România, te iubesc” de la ProTV.

Jurnalistul a vorbit la Europa FM despre ce a găsit la Baia Mare, o zonă cu probleme vechi de mediu:

„Acești munți de gunoaie, haldele de steril de pe care, atunci când bate vântul, otrava ajunge pe localități și în sufletul și în plămânii oamenilor și foarte multă indiferență, incompetență, e o combinație. Probabil că autoritățile locale, de fapt cu siguranță, s-au și învățat cu situația de acolo, pentru că suntem într-o zonă, Baia Mare și Maramureș, cu o poluare istorică. Minele care s-au închis, haldele de steril și ei pur și simplu s-au învățat, pentru mine mi se pare strigător la cer și pentru majoritatea de acolo, doar că nu se întâmplă nimic.”

Ecologizarea nici nu intră în discuție

Nici vorbă de ecologizare în zonă, căci fondurile destinate unor astfel de operațiuni sunt mult prea mici și oricum distribuite în alte scopuri:

„Actualul ministru al Economiei, am fost la domnia sa, îmi spune că pentru ecologizarea unei singure halde, cea de la Bozânta, ar fi nevoie de 160 de milioane de lei. Asta în condițiile în care Conversminul are un buget de 40 de milioane pe an pentru ecologizarea a 400 de halde de steril. L-am întrebat pe acel director de la Conversmin care a fost cu mine pe haldă dacă, de acești bani, 40 de milioane la 400 de halde, se bagă și lopata, adică dacă se muncește undeva și mi-a zis că nu, nicăieri. Adică banii ăștia se duc în supraveghere, hârtii, administrare.”

Cât de mult poluează aceste halde? Nu avem de unde să știm, spune Alex Dima, după ce a încercat de mai multe ori să afle de la autorități răspunsul la această întrebare:

„Nici nu știau cei de la Maramureș, asta în condițiile în care ei fac măsurători în fiecare lună. Ce mă interesa pe mine: să știu dacă în momentul în care plouă și se scurge, apa aia are o culoare portocalie, galbenă, plină de otrăvuri, care curge în Lăpuș Săsar, care trece pe lângă haldă. Mă interesa dacă după o ploie știm cât de nenorocită este apa. Mi-au zis că în fiecare lună fac aceste măsurători dar că nu pot da date.”

Ce este de făcut?

Până să așteptăm ca autoritățile să rezolve problema deșeurilor din România, este esențial să ne schimbă noi comportamentul, spune jurnalistul Alex Dima:

„Cheia este la noi, dacă noi cetățenii am sta în fața acestor insituții și când ar veni dimineața la muncă ar găsi 300 de oameni, care n-ar spune nimic, vă vedem, și să treacă directorii, angajații, printr-un lanț de 300 de oameni (…). Marea noastră problemă e că nu ne pasă și am vrea ca altcineva să vină să rezolve problemele pentru noi. În mod normal, soluția ar fi ca autoritățile să-și facă treaba, dar nu și-o fac și atunci la noi este cheia. (…) Trebuie să pornească de la noi, de la blocul meu, de la scara mea, de la ulița mea. Așteptăm să vină cineva să ne rezolve problema, în comunitatea dumneavoastră aveți X% oameni care nu sunt civilizați, tot comunitatea trebuie să-i dea pe brazdă.”

La finalul discuțiilor Alex Dima a prezentat și o concluzie:

„Să vă pese și să ieșiți din rând, să ne trezim și să ne apărăm drepturile, să ni le cerem și să ni le apărăm pentru că n-o să vină nimeni să ne facă ordine și să ne dea dreptul la un aer curat, la o apă curată. Avem datoria asta, dacă nu pentru noi, pentru copiii noștri pe care-i omorâm cu zile. Asta, să vă pese.”

Urmărește în continuare emisiunea România în Direct, moderată de Cătălin Striblea, cu Alex Dima:

Citește și: Un primar vrea să ofere recompense financiare celor care fotografiază oameni cum arungă gunoiul la întâmplare. Banii vin din buzunarul lui