Aleșii locali n-au habar care va fi rolul companiilor înființate la propunerea Gabrielei Firea

Consilierii generali PNL și ai Uniunii Salvați România vor ataca în instanță deciziile – prin care au fost înființate 20 de companii în subordinea Primăriei, la propunerea Gabrielei Firea.

În ședința de marți, CGMB a aprobat a doua tranșă de 10 companii. Între acestea, companiile municipale Sport Pentru Toţi S.A. și Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti S.A.

Pe lângă faptul că nu e clar ce vor face aceste companii, consilierii din opoziție spun că la conducerea lor au fost numite persoane apropiate Gabrielei Firea.

 

Opoziția: Companiile au fost aprobate ilegal

Consilierii PNL și USR susțin că este ilegal modul în care a fost aprobat înființarea companiilor. Potrivit acestora, e vorba de un patrimoniu al Primăriei Capitale, prin urmare decizia ar fi trebuit să se ia cu votul a două treimi din consilieri și nu cu 50% plus 1, așa cum s-a decis.

De aceea, vor ataca în instanță decizia, a declarat Ciprian Ciucu, consilier PNL.

”Noi considerăm că aceste companii țin de patrimoniul Capitalei și trebuie să fie votate cu două treimi din numărul consilierilor. Dar printr-un artificiu, puterea a decis că este suficient votul cu 50% plus 1, chiar dacă în trecut s-a aplicat votul cu două treimi”, a spus la Europa FM, Ciprian Ciucu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Activitate și numiri 

Mai mult, nu e clar ce vor face exact aceste companii, având în vedere că pe site-ul primăriei generale sunt puține informații.

”Foarte puțin. Știm doar domeniile de activitate în care vor funcționa, dar nu știm exact ce vor face pentru că nu am văzut niciun fel de plan de afaceri, nu am văzut niciun fel de analiză”, a precizat Ciprian Ciucu.

”Nu există detalii și nu avem absolut nicio informație. Expunerele de motive sunt generale, lucruri comune care nu au nicio legătură cu domeniul de activitate”, a completat Roxana Wring de la USR.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tot în ședința de marți au fost numiți și membrii consiliilor din Administrație, inclusiv membri ai PSD, ALDE și PMP.

Consilierii opoziției nu știu nimic despre cine sunt aceste persoane.

”Cei care au fost numiți în Consiliile de Administrație nu ne sunt cunoscuți înainte de a ni se cere votul. Nu am avut CV-uri, nu știm cine sunt oamenii aceia, pur și simplu sunt impuși. Ei au fost propuși în timpul ședinței, fără să ni se dea informări despre cine sunt, care sunt competențele. Am reținut un singur nume la un moment dat, doamna Speranța Clișeru, care, din câte știu, e o apropiată a domnului Pandele (Florentin Pandele, primarul din Voluntari, soțul Gabrielei Firea n.r.)”, a mai spus Roxana Wring.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spun consilierii PSD și ALDE

Cum era de așteptat, consilierii de la PSD și ALDE laudă înființarea companiilor. Dar nici aceștia nu sunt siguri ce se va întâmpla mai departe.

Am luat exemplul Companiei Municipale Sport pentru Toți SA și i-am contactat pe Aurelian Bădulescu de la PSD și pe Valentin Voicu de la ALDE.

Pe site-ul primăriei, Compania Municipală Sport pentru Toți SA va avea ca obiect de activitate ”constuirea, dezvoltarea și administrarea de baze sportive și terenuri de sport”. Activitatea principală va fi ”activități ale bazelor sportive”, dar vor exista și activități secundare, printre care ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau în leasing, activități ale cluburilor sportive, alte activități sportive, alte activități reacreative și distractive”.

Consilierul PSD Aurelian Bădulescu afirmă că această companie ”urmează să se ocupe de toate activitățile sportive de la nivelul municipiului București, numai cele organizate de către primăria municipiului București, adică toate întrecerile sportive organizate de primărie”.

Întrebat dacă această companie va administra clădirile sportive care se află în patrimoniul primăriei, Aurelian Bădulescu a răspuns negativ.

”Compania Municipală Sport Toți nu are legătură cu administrarea clădirilor, chiar dacă acestea sunt de tip sportiv”, a precizat Aurelian Bădulescu.

Nu la fel spune și consilierul ALDE, Valentin Voicu.

”O să se ocupe cu administrarea bazelor sportive ale municipiului București. Ne dorim ca aceste baze sportive să fie performante să nu mai fie în paragină”, a declarat Valentin Voicu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Incertitudine și în privința Companiei Întreținerea Arborilor și Spațiilor Verzi. În prezent, de spațiile verzi, aflate în administrarea Primăriei Capitalei, se ocupă Administrația Lacuri Parcuri București (ALPAB).

Consilierul PSD Aurelian Bădulescu spune că va fi desființat ALPAB, în timp ce Valentin Voicu de la ALDE precizează că ambele vor funcționa în paralel.

”Este o companie care va toaleta copacii, va îngriji spațiile verzi din interiorul parcurilor, proprietatea municipiului București. ALPAB-ul, după această nouă organizare nu va mai exista ca structură” a spus Aurelian Bădulescu.

Întrebat ce se va întâmpla cu angajații ALPAB, consilierul PSD a spus că ”vor fi angajați ai acestor societăți municipale”.

Valentin Voicu e de altă părere.

”După cum se observă și din denumire (Compania Întreținerea Arborilor și Spațiilor Verzi n.r.) se va ocupa de întreținerea arborilor și spațiilor verzi din București. Da există (ALPAB n.r.), dar ne dorim ca aceste companii să poată fi mai eficiente decât ALPAB-ul”, a precizat Valentin Voicu.

Întrebat ce va face ALPAB, după înființarea companiei, Valentin Voicu nu a putut oferi un răspuns clar.

”O să vedeți în noua organigramă a municipiului București exact toate responsabilitățile ALPAB-ului. O să vedeți în perioada următoare toate aceste detalii”, a spus Valentin Voicu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS