Confidenţialitate

Alegeri parlamentare în Olanda. Scrutinul, test privind ascensiunea populismului în Europa

Potrivit sondajelor, cele mai multe voturi ar urma să obțină liberal-democrații conduși de actual premier al Olandei, urmați la mică distanță de partidul de extremă dreapta al lui Geert Wilders. Acesta  a promis desființarea moscheilor și ieșirea Olandei din Uniunea Europeană.

Secțiile de votare s-au deschis la ora locală 7 și 30 de minute și se vor închide seara, la ora 21.00.

Până atunci, 12,6 milioane de olandezi sunt așteptați să voteze noua componență a Camerei Inferioare a Parlamentului.  În cursa electorală, s-au înscris 28 de partide, dar, potrivit sondajelor, niciunul dintre acestea nu va obține majoritatea necesară pentru formarea noului guvern.

Până la izbucnirea scandalului diplomatic între Olanda și Turcia, pe primul loc, în preferințele electoratului se afla Partidul Libertății condus de Geert Wilders. Acesta vrea să îi expulzeze din Olanda pe migranții musulmani. El a promis desființarea moscheilor, interzicerea Coranului, dar și organizarea unui referendum pentru ieșirea Olandei din Uniunea Europeană.

În ultima perioadă însă, a pierdut avansul pe care îl avea în fața Partidului Popular pentru Libertate și Democrație. Formațiunea condusă actulul premier Mark Rutte este cotată, în sondaje cu 16,3% din voturile electoratului, în vreme ce partidul Libertății are 15,7 %. Chiar dacă ar câștiga alegerile, partidul de extremă dreapta a lui Geert Wilders are puține șanse de a face parte din noul guvern, mai ales că toate celelalte formațiuni au anunțat că vor refuza o alianță cu acesta. De altfel, în Olanda, s-a întâmplat, de 3 ori după cel de-al Doilea Război Mondial, ca partidul câștigător să fie exclus de la putere.

Totuși, un scor important obținut la acest scrutin parlamentar ar alimenta populismul și naționalismul în Europa, în condițiile în care francezii își aleg anul acesta noul președinte, iar germanii votează pentru noul parlament.

Primele rezultate oficiale ale alegerilor vor fi anunțate la 40 de minute după închiderea urnelor, cu excepția marilor orașe, precum Amsterdam și Rotterdam, unde rezultatele sunt prezentate după miezul nopții.

Analiștii prevăd o coaliție de guvernare formată în jurul partidului de centru dreapta, al actualului premier, căruia i se vor alătura alte 3 partide:Apelul Creștin Democrat, Democrații 66 și Partidul Laburist. Sondajele arată că acestea ar forma, la limită majoritatea. În aceste condiții, ar mai fi nevoie de un al cincilea partener. Lucrurile se pot complica, deoarece ecologiștii conduși de Jesse Klaver nu doresc menținerea la putere a actualului premier.