Confidenţialitate

Alegeri parlamentare în Iran

Pentru cele 290 de locuri din Legislativul de la Teheran au vrut să candideze peste 14 mii de persoane, însă Consiliul Gardienilor Revoluţiei, o instituţie care girează inclusiv organizarea scrutinului, a respins aproape jumătate dintre candidaţi.

Potrivit agenţiei de presă Reuters, Consiliul Gardienilor, format din 12 jurişti, a respins candidaturile a 6.850 de persoane condiderate ca fiind moderate în favoarea unor candidaţi mai radicali, loiali regimului religos.

În plus, o treime din actualii parlamentari au fost refuzaţi de la înscrierea în cursa electoral.

Ca răspuns, Statele Unite au anunţat deja sancţiuni împotriva a cinci responsabili ai organismului iranian de supraveghere a alegerilor.

“Administraţia Trump nu va tolera manipularea alegerilor pentru a favoriza agenda dăunătoare a regimului, iar această acţiune îi dă în vileag pe înalţii responsabili ai regimului care contribuie la a împiedica poporul iranian să-şi aleagă liber conducătorii”, a precizat într-un comunicat secretarul american al Trezoreriei.

Alegerile parlamentare din Iran au loc în contextul retragerii SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 şi impunerii unor sancţiuni dure Tereranului. Revoltele izbucnite în toamna anului trecut au fost înăbuşite.