Alegeri locale 2016 în Vrancea: După 16 ani, Focșaniul va avea un alt primar

În Vrancea, alegerile au fost mai liniștite comparativ cu alte scrutinuri, cînd scandalurile și neregulile se țineau lanț.

Nici acest județ nu a fost scutit însă de incidente, iar cel mai important dintre ele s-a referit la prezența operatorilor de sondaje, care chestionau oamenii după ieșirea de la urne. Timp de cîteva ore, operatorii nu și-au mai putut face treaba, din cauza unei hotărîri a Biroului Electoral Municipal, care se bătea cap în cap cu o decizie a Biroului Ele4ctoral Central.

Operatorii Biroului de Cercetări Sociale, acreditați să facă un studiu la ieșirea de la urne, comandat de PNL, au fost dați afară din secții, în urma unei decizii a Biroului Electoral Municipal Focșani.

Hotărîrea BEM a venit în urma unei reclamații a PSD, care a acuzat că operatorii fac politica liberalilor.

Biroul Electoral Municipal a stabilit că președinții secțiilor de votare au dreptul să legitimize persoanele care fac sondaje la ieșirea de la urne, și, în plus, au obligația de a cere sprijinul jandarmilor pentru îndepărtarea acestora de secție în lipsa unei acreditări individuale.

O hotărîre care a generat, de altfel, și un conflict între candidatul PSD la Primăria Focșani, Cristi Misăilă, și președintele unei secții de votare. Culmea, ONG-ul respectiv avea acreditare colectivă de la Biroul Electoral Central, obținută în cursul zilei de ieri.

În rest, au existat reclamații izolate de turism electoral sau chiar de mită electorală, care fie nu s-au confirmat, fie sunt cercetate. Dacă scrutinul a fost totuși, liniștit, nu la fel s-a întîmplat cu principalele două partide, PSD și PNL, unde a fost o agitație maximă de-a lungul zilei.

Din primele informații, candidații celor două partide la primăria Focșani duc o luptă extrem de strînsă, deși, conform unor surse, candidatul PNL pare să aibă șanse ca în urma numărătorii votului să fie declarat învingător. Oricare dintre ei va cîștiga, Focșaniul va avea, după 16 ani, alt primar.

Decebal Bacinschi, cel care a condus orașul începînd cu anul 2000, s-a retras, pentru a lăsa locul său la primărie tinerilor. În județ avem și o comună al cărei primar este cunoascut încă dinaintea startului votului. La Cîrligele, Ștefan Moscu, de 20 de ani primar al comunei, nu a avut contracandidat. Mai mult, el are și un Consiliu Local cu unanimitate deplină, pentru că singurul partid care a avut listă de candidați a fost PSD.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS