Confidenţialitate

Alegeri locale 2016 în Târgu-Jiu: 10 candidați intră în cursa pentru primărie

Florin Carciumaru10 candidați, inclusiv actualul primar Florin Cârciumaru, au anunțat că intră în cursa pentru Primăria Târgu-Jiu.

Florin Cârciumaru se află, fără întrerupere, în fruntea primăriei de 16 ani. Este membru al Partidului Social Democrat și președinte al organizației PSD Gorj.

După 4 mandate de primar, Florin Cârciumaru îl vrea și pe cel al 5-lea.

În ultimul său mandat, primarul din Târgu-Jiu a fost vizitat de procurorii anticorupție care l-au ridicat chiar din sediul primăriei. Însă, în urmă cu două luni, DNA i-a trimis acestuia decizia de clasare.

Dar, la scurt timp, Agenția Națională de Integritate i-a dat vestea edilului că, în baza actelor obținute de ei, au sesizat din nou DNA cu privire la aceeași faptă.

Florin Cârciumaru este suspectat că ar fi primit mită o casă de vacanță în stațiunea Rânca de la un om de afaceri care a câștigat apoi contracte cu primăria Târgu-Jiu privind lucrări de aducțiune a apei în oraș.

În timpul mandatelor lui Florin Cârciumaru au existat câteva scandaluri legate de operele lui Constantin Brâncuși aflate în Târgu-Jiu: Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit.

Operele au fost spălate cu detartrant, jet de apă puternic sau cu mopul. În urma relatărilor presei, procurorii din Gorj au deschis mai multe dosare penale. Niciunul nu s-a finalizat până în prezent, ele fiind în stadiul de expertiză.

La alegerile din acest an, pe lângă actualul primar și-au mai anunțat candidatura, Octavian Lupulescu din partea PNL și alte 8 persoane, printre care și scriitorul Laurian Stănchescu.  Candidatul din partea Partidului National Liberal a fost șef al Detașamentului de Intervenție Rapidă în cadrul IPJ Gorj și secretar de stat în Ministerul de Interne.

Vrea din nou în fruntea Consiliului Județean Gorj, deși a fost trimis în judecată

Ion CalinoiuConsiliul Județean din Gorj este condus de 12 ani de Ion Călinoiu din partea PSD. Înainte fusese 8 ani vicepreședintele instituției conduse, la acea vreme, de Nicolae Mischie.

Ion Călinoiu a fost trimis în judecată, în urmă cu o lună, pentru fals în declarații și conflict de interese. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu l-au acuzat de faptul că nu și-a trecut în declarația de avere sume de bani provenite dintr-un contract care, dacă ar fi fost publicate s-ar fi văzut starea de incompabilitate în care se afla.

De fapt, sesizarea a venit chiar din partea Agenției Naționale de Integritate care l-a și declarat incompatibil pe Ion Călinoiu. În baza raportului întocmit, prefectul de Gorj, Gheorghe Paraschivu, a emis în luna martie a acestui an un ordin prin care i-a încetat mandatul de președinte al Consiliului Județean.

În locul lui, consilierii județeni l-au ales pe vicepreședintele instituției, Ciprian Florescu. Acesta, însă, a ocupat funcția doar 20 de zile, timp în care Ion Călinoiu a cerut Tribunalului Gorj suspendarea ordinului prefectului și revenirea pe funcție.

Judecătorii au admis o astfel de solicitare, astfel încât pe 18 aprilie Ion Călinoiu a revenit pe funcție.

Mai mult, Ion Călinoiu a anunțat că va candida din nou pentru funcția publică, fiind primul pe lista de consilieri județeni. Amintim, președinții și vicepreședinții de Consilii Județene vor fi aleși indirect prin vot secret de către consilierii judeţeni.

Curtea de Apel Alba-Iulia dezbate marți, 26 aprilie, contestația raportului ANI în cazul său. Dacă judecătorii îi resping cererea iar hotărârea de incompatibilitate va rămâne definitivă în urma apelului, Ion Călinoiu ar avea interdicția de a mai candida pentru următorii 3 ani.

Contracandidatul președintelui Consiliului Județean Gorj este Dan Vâlceanu, liderul PNL din județ.

Un politician tânăr, care în urmă cu 6 ani conducea organizația de tineret, însă a PSD. Dan Vâlceanu este om de afaceri, multe dintre contracte derulându-se cu  Complexul Energetic Oltenia, în fața sediului în care a și făcut greva foamei pentru 4 zile.

Atunci, 30 de persoane, lideri de sindicat, angajați și un avocat au protestat, sub această formă, împotriva deciziei Ministerului Energiei de a muta sediul CEO de la Târgu-Jiu la București. Politicianul s-a alăturat acestui protest, ieșind din greva foamei atunci când ministrul Victor Grigorescu a ajuns să discute cu ei.

Gabriela Mladin, corespondent Europa FM.