Alegeri Locale 2016 în Suceava: Șase candidați în cursa pentru primărie. Primarul Ion Lungu vrea al patrulea mandat

Șase persoane vor intra în competiția pentru Primăria Suceava. Între ei se află și actualul primar, Ion Lungu (PNL), care își dorește să obțină al patrulea mandat.

Ion Lungu a fost ales în funcţie în 2004, când a candidat din partea PNL. În 2008 și 2012 a candidat din partea PDL, iar la aceste alegeri va fi reprezentantul PNL, după fuziunea celor două partide.

Numele lui Ion Lungu ar fi menționat în două dosare deschise de procurorii DNA Suceava, care vizează activităţi derulate de administraţia locală. Unul dintre dosare se referă la societatea de termoficare din oraş. Procurorii anchetează modul în care Termica a ajuns o unitate falimentară. Al doilea dosar de la DNA se referă la contractul de salubrizare pentru municipiul Suceava. În repetate rânduri Ion Lungu a declarat că în ambele dosare, urmărirea penală este începută „in rem”, adică faţă de fapte, nu şi faţă de persoane.

Fostul preşedinte al PNL Suceava, deputatul Alexandru Băişanu, a demisionat la începutul lunii martie din PNL şi s-a înscris în ALDE, pentru a candida din partea acestei formaţiuni la funcţia de primar.

Alexandru Băişanu a mai candidat la Primăria Sucevei în 2004, când a obţinut 13% din voturi, dar şi în 2012, când a fost candidatul USL. Și atunci a pierdut scrutinul în fața lui Ion Lungu.

Candidatul PSD la Primăria Suceava este medicul urgentist Tiberius Brădăţan, director medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava. Tiberius Brădăţan este consilier local PSD din 2012 şi preşedinte executiv al organizaţiei municipale PSD Suceava. PMP îl aruncă în cursă pe Marian Andronache, director general în cadrul Primăriei Suceava.

Din partea UNPR a fost înscrisă candidatura la funcţia de primar a lui Marius Boghian, fost consilier judeţean PDL.

Alina Alupoaei-Geonea este ultimul candidat înscris pentru funcţia de primar, din partea PER. Alina Alupoaei-Geonea își dorește ecologizarea clasei politice actuale şi să introducă un suflu tânăr în administraţie.

Consiliul Județean Suceava

Şi pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava bătălia este aprigă. PSD Suceava  a hotărât cu unanimitate de voturi să îl susțină pe Cătălin Nechifor pentru șefia Consiliului Județean Suceava.

Cătălin Nechifor deţine de altfel această funcţie în prezent. Şeful CJ Suceava are şi el probleme cu legea fiind anchetat pentru fapte de corupţie. Cătălin Nechifor este suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită în legătură cu atribuirea preferențială a unor contracte.

Principalul contracandidat al lui Nechifor la funcţia de preşedinte al CJ Suceava este Gheorghe Flutur. Fost ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, secretar general al PNL, a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava în mandatul 2008-2012. El a pierdut alegerile din iunie 2012 în faţa actualului preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor. El a fost ales senator în urma alegerilor parlamentare din 2012.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS