Alegeri locale 2016 în Mureș: Candidații la șefia Consiliului Județean

La alegerile locale din 5 iulie vom alege primarii și listele de consilieri locali și județeni. Președinții de Consilii Județene vor fi aleși indirect, prin vot secret de viitorii membri ai Consiliului Județean.

La Consiliul Județean Mureș, cel mai probabil va exista o înțelegere între români și maghiari. În cercurile apropiate politicienilor s-a vorbit mereu de un troc româno-maghiar: „voi luați Primăria Târgu Mureș, noi, Consiliul Județean.”  Asta până la alegerile din 2012, când ambele poziții au fost câștigate de români, ceea ce a fost considerat de UDMR un afront, o trădare din partea lui Dorin Florea.

Actualul președinte al CJ Mureș, liberalul Ciprian Dobre, a fost considerat și tratat ca principalul lui dușman, din cauza căruia nu a putut face proiecte care să dezvolte orașul. Au fost dușmani până au devenit- de voie, de nevoie – colegi de partid. În acel moment au devenit suspect de apropiați, aproape că se țineau de mână la evenimente, elogiindu-se reciproc.

Așa s-a întâmplat și în ziua în care Dorin Florea și-a anunțat candidatura: Ciprian Dobre era lângă el, deși Florea nu candida din partea PNL, și-l ridica în slăvi. Exact la terminarea ceremoniei de pe scările primăriei, opinia publică a aflat că și Ciprian Dobre este urmărit penal pentru corupție.

El este acuzat de procurorii DNA de luare de mită, spălare de bani și folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, fapte săvârșite pe vremea când era prefect al județului.

Respectiv că, începând din 2008, Ciprian Dobre, în calitate de prefect și președinte al organizației județene a PNL,  și-a folosit influența și autoritatea conferite de funcțiile publice și politice deținute în vederea obținerii de sume de bani pentru a fi folosite atât în interes personal, cât și în vederea finanțării campaniilor electorale.

UDMR a anunțat că primarul orașului Sovata, Péter Ferenc, este candidatul la președinția Consiliului Județean Mureș.

“Îmi asum sarcina unui nou mandat, având o experiență de 16 ani în administrația publică locală. Am transformat Sovata într-un oraș mult mai primitor și mai prosper. Acest proiect de succes trebuie implementat și în cazul județului Mureș. Județul Mureș este legătura dintre Ținutul Secuiesc și diaspora internă, iar din acest motiv este important să îl consolidăm. Am încredere că electoratul maghiar va înțelege importanța acestei poziții, iar la alegerile din iunie vom reuși să scriem istorie.”, a declarat Péter Ferenc.

Cora Muntean, corespondent Europa FM

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS