Alegeri locale 2016 în Buzău: Condamnat pentru corupție, fostul primar Boșcodeală nu mai candidează la alegeri

În Buzău, nici primarul municipiului reşedinţă de judeţ şi nici preşedintele Consiliului Judeţean, aleşi în 2012, nu şi-au dus la bun sfârşit mandatul. Unul a fost  condamnat pentru abuz în serviciu, celălalt pentru luare de mită şi spălare de bani.

Pentru Primăria municipiului Buzău, condusă în ultimele două decenii de Constantin Boşcodeală, se vor bate acum cel puţin 5 candidaţi, printre care şi un independent.

Ultimul mandat, încredinţat de alegători, în vara lui 2012, primarului municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, s-a încheiat înainte de termen.

Pe 1 martie 2016,  Constantin Boşcodeală a fost condamnat definitiv, la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar cu acuzaţii de abuz în serviciu privind finanţarea sportului buzoian.

În acest fel s-a încheiat cariera de 20 de ani de administraţie a lui Constantin Boşcodeală şi s-a deschis o competiţie acerbă pentru scaunul rămas liber. Pentru primăria municipiului Buzău candidează şi independenţi, dar şi reprezentanţi ai mai multor partide politice.

La Consiliul Judeţean Buzău, mandatul de preşedinte 2012-2016 a fost unul greu şi încheiat înainte de termen. Cristi Bîgiu a fost prins luând mită, în iarna lui 2014, arestat şi apoi judecat pentru această faptă, dar şi pentru alte acuzaţii apărute în două dosare deschise ulterior.

Chiar dacă a revenit pentru câteva luni în funcţie, judecătorii i-au interzis ulterior să mai intre în Consiliului Judeţean, prin măsura controlului judiciar. Astfel, Cristi Bîgiu şi-a dat demisia în toamna anului trecut.

Succesorul său, social-democratul Petre Emanoil Neagu a fost ales de consilierii judeţeni şi nu de alegători, întrucât data apropiată a alegerilor nu mai permitea un scrutin anticipat. Neagu candidează pe listele partidului, dar pentru a obţine mandatul partidul din care face parte, PSD, trebuie să obţină majoritatea sau să facă o alianţă post-electorală pentru a-şi trece deciziile, la vot.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS