Alegeri locale 2016: CCR va analiza pe 4 mai sesizarea privind alegerile într-un singur tur

 

Judecătorii Curţii Constituţionale vor analiza pe 4 mai sesizarea de neconstituţionalitate a două articole din Legea alegerilor locale.

Jurnalistul Liviu Avram a fost cel care a sesizat aspectele de neconstituționalitate.

Unul dintre articole se referă la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Tribunalul Bucureşti a admis, săptămâna trecută o contestaţie formulată de jurnalistul Liviu Avram, de la „Adevarul”, după ce i-a fost respinsă candidatura ca independent la Primăria Capitalei.

Acesta s-a înscris în cursa pentru alegeri cu doar trei semnături. Liviu Avram susține că alegerea primarilor într-un singur tur, dar și depunerea unei liste cu semnături care să conțină cel puțin 1% din numărul total al alegătorilor înscriși în Registrul electoral avantajează marile partide.

Ca să-i fie acceptată candidatura, Liviu Arvam avea nevoie de 18.000 de semnături de susținere. Așadar, judecătoarea de la Tribunalul București a trimis sesizarea Curţii Constituţionale.

În aceeași contestație, Liviu Avram a ridicat și excepția de neconstituţionalitate  asupra articolului din aceeaşi lege, prin care se stabileşte că este ales primar candidatul care are cele mai multe voturi și nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum prevedea legea până la alegerile din 2012.

Și PNL a depus la Curtea de Apel București o cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale.  Mai exact, li liberalii au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind alegerile într-un singur tur, însă instanţa nu a admis cererea.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS