Confidenţialitate

Alegeri în Republica Moldova: Numărul cetăţenilor care votează în diaspora, de trei ori mai mare decât la primul tur

Vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Vladimir Şarban, a declarat, într-o conferinţă de presă, că la cele 139 de secţii din străinătate au votat, până la ora 12.00, peste 78.000 de alegători, în condiţiile în care în primul tur până la aceeaşi oră votaseră 28.000 de persoane.

“În străinătate este o mobilizare în partea de Vest, în Europa mă refer. Avem state unde sunt înregistrate aglomeraţii la unele secţii de votare, cum ar fi Belgia, Cehia, Elveţia, Franţa, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Israel. (…)

Avem rânduri destul de mari în Bruxelles, Paris, Berlin, Frankfurt, Londra, dar se atestă o prezenţă masivă şi în celelalte secţii de votare şi, de asemenea, în Federaţia Rusă“, a afirmat Vladimir Şarban.

În acelaşi timp, la cele 42 de secţii de votare constituite pentru cetăţenii din Transnistria au votat, până la 12.00, peste 13.000 de persoane, dublu faţă de aceeaşi oră a primului tur, când au fost 6.400 de alegători.

Oficialul Comisiei Electorale Centrale (CEC) a precizat că, până la ora 12.00, au fost exprimate în total peste 655.000 de voturi, din care peste 578.000 pe teritoriul Republicii Moldova.

Actualul președinte, Igor Dodon, candidează pentru un nou mandat, iar fostul premier Maia Sandu este principalul său contracandidat.

Peste 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova sunt aşteptaţi să participe la cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de preşedinte al ţării. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova sunt monitorizate duminică de mai puțini observatori OSCE decât până acum, din cauza pandemiei de COVID.

În plus, nicio delegație parlamentară europeană nu este azi peste Prut. Președintele Delegației Parlamentului Uniunii la Comitetul Parlamentar de asociere UE Republica Moldova, Siegfried Mureșan, spune că alegerile din Republica Moldova vor totuși urmărite cu mare atenție de Bruxelles.