ALDE a decis să iasă de la guvernare și rupe coaliția cu PSD

ALDE a decis să rupă coaliția cu PSD și va ieși de la guvernare. Decizia a fost luată luni după-amiază, în ședința Biroului Politic al formațiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu.

”Azi dimineaţă am avut o întâlnire cu doamna premier, Viorica Dăncilă, în calitatea dânsei de preşedinte al PSD pentru a discuta în legătură cu salvarea situaţiei – rămânerea sau părăsirea coaliției de guvernare. Şi am aşteptat de la doamna prim ministru să spună dacă are în vedere un plan articulat pentru relansarea guvernării care să presupună mai multe componente. La toate aceste întrebări la care aşteptam un răspuns favorabil, astfel încât guvernarea să poată continua, din păcate n-am avut niciun fel de contrapropunere. Colegii au luat hotărârea de a se renunţa la continuarea guvernării împreună alături de PSD”, a declarat în urmă cu puțin timp – Călin Popescu Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miniştrii ALDE care nu se retrag din Guvern vor fi excluşi din partid.

Pe calea de consecinţă a deciziei de a ieşi de la guvernare, Biroul Politic şi Delegaţia Permanentă au hotărât retragerea miniştrilor din Guvern şi cei care nu vor face acest lucru vor suporta consecinţele. Consecinţele înseamnă excluderea din partid. Eu nu am niciun fel de informaţie legată de vreun membru al ALDE care să nu respecte această decizie”, a declarat Tăriceanu, întrebat de jurnaliști cum comentează faptul că ministrul de Externe, Ramona Mănescu, nu ar vrea să-şi dea demisia din Guvernul Dăncilă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul ALDE a declarat că renunță și la funcția de președinte al Senatului.

”Luni îmi voi anunța demisia din funcția de președinte al Senatului”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

ALDE îl va susține pe Mircea Diaconu în cursa pentru Palatul Cotroceni.

”Susținerea la președinția României a lui Mircea Diaconu. Cred că e nevoie de un candidat independent care să se adreseze tuturor românilor. Rămâne cu statutul de independent. Am discutat acest lucru și cu Pro România care și el s-a declarat de acord să dea această susținere pentru Mircea Diaconu și în acest scop colegii și-au dat acordul să facă o alianță cu Pro România pentru susținerea lui Mircea Diaconu””, a subliniat liderul ALDE.

Decizia vine după ce și fostul premier Victor Ponta a anunțat că Pro România a hotărât să-l susțină la prezidențiale pe actorul Mircea Diaconu – fostul eurodeputat și-a anunțat ieri intenția de a participa la alegeri și a cerut ajutor din partea oricărui partid s-ar arăta interesat.

O reacție după anunțul divorțului din coaliție a venit din partea Uniunii Salvați România. Formațiunea condusă de Dan Barna cere demisia premierului Viorica Dăncilă.

”Președintele USR Dan Barna îi cere premierului să își dea demisia pentru că astăzi și-a pierdut majoritatea parlamentară și face un apel public la partidele parlamentare să accepte un acord politic care să permită organizarea de alegeri anticipate cât mai repede cu putință.
Sunt multe lucruri care trebuie reparate în urma PSD-ALDE. Alianța USR PLUS rămâne consecventă: va intra la guvernare doar în urma unor alegeri parlamentare, anticipate sau la termen. În absența acestora, orice guvern s-ar forma acum ar presupune acceptarea unor compromisuri și ar fi unul susținut de o majoritate fragilă. Adică, un guvern vulnerabil, ce riscă să fie blocat la fiecare pas. Dacă ALDE speră că, prin ieșirea de la guvernare, nu o să mai plătească nota de plată pentru toate mizeriile din ultimii trei ani se înșală. Românii nu pot fi păcăliți și știu foarte bine cine poartă răspunderea pentru cele întâmplate din ianuarie 2017 încoace. E totuși bine că președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a înțeles ceva din lecția de pe 26 mai și a renunțat la candidatura la alegerile prezidențiale”, este mesajul publicat de USR pe Facebook.

Știre în curs de actualizare

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS