ALBA: Tezaur dacic recuperat de polițiști | FOTO

Un tezaur dacic a fost recuperat de polițiștii din Alba.

Cele peste 150 de podoabe din argint, arme, unelte și obiecte casnic au fost furate din situri arheologice din sudul Transilvaniei, transmite corespondentul Europa FM.

Polițiștii susțin că obiectele provin din epoca dacică și epoca romană, iar valoarea lor a fost estimată la peste 100.000 de lei.

Lotul de obiecte, format din podoabe dacice din argint, arme și unelte și obiecte casnice, ar fi fost furat în perioada 2015 – 2019 din mai multe situri arheologice situate în partea de sud a Transilvaniei, cu ajutorul unor detectoare de metale.

Majoritatea pieselor prezintă depuneri de pământ și oxid de fier, ceea ce constituie dovezi că au fost scoase din situri arheologice și se aflau lângă alte obiecte din diverse materiale, cum ar fi fier, lut ars sau os.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Daniela Stoia, Europa FM

Obiectele au fost expertizate de către specialiști din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca și aparțin Patrimoniului Cultural Național, categoriile Tezaur și Fond.

Tezaurul dacic este unul dintre cele mai mari recuperate, pe cale judiciară, în ultimii 10 ani și a fost depus în custodia Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS