Confidenţialitate

Alba: Nouă persoane sunt blocate în peștera Huda lui Papară din munții Apuseni

Operațiune de salvare în plină desfășurare în județul Alba: 9 persoane sunt blocate într-o peșteră din Munții Apuseni, din cauza unei viituri puternice.

O ploaie abundentă a blocat accesul în zonă, turiștii fiind captivi în peștera Huda lui Papară.  Printre ei se numără și doi speologi.

Echipajele de intervenții încearcă să ajungă la ei, însă Drumul Național 75, care asigură accesul în zonă, este blocat de aluviuni.

Oamenii au rămas blocați în peștera Huda lui Papară din Munții Trascăului, după ce accesul a fost blocat de o viitură cauzată de o ploaie puternică.

O persoană a sunat la 112 și a anunțat că cele 9 persoane nu mai pot ieși din peșteră din cauza apei.    Echipajele de intervenție nu au reușit să ia legătura cu turiștii, spune purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Alba – Alina Dumitrescu.

Printre turiști se numără și doi speologi.   Din fericire, persoanele blocate se pot adăposti în cazul în care nivelul apei crește.

Din cauza aluviunilor, traficul a fost întrerupt pe DN 75, drumul de acces din zonă. Intervenția echipajelor este, așadar, dificilă – a mai spus reprezentanta ISU.

În urmă cu 6 ani, alte trei persoane au rămas blocate în peştera Huda lui Papară, fiind salvate după o acţiune care a durat aproape 16 ore.

Situația a fost asemănătoare cu cea de acum, iar oamenii au reușit să se refugieze într-o sală a peșterii care nu s-a umplut de apă, până când salvatorii au ajuns la ei.

Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Munţii Trascăului, iar speologii spun că este extrem de dificilă. În interior se află şi cea mai mare colonie de lilieci din Europa.