Confidenţialitate

Alaska: Iarnă neobișnuit de caldă, cu medii de temperatură de peste 15,5 grade Celsius | AUDIO

O iarnă neobişnuit de caldă a fost înregistrată în luna decembrie în statul american Alaska, unde temperaturile au depăşit media de 15,5 grade Celsius. Au fost şi ploi torenţiale, într-o perioadă a anului care este asociată de obicei cu gerul pătrunzător şi cu ninsorile abundente.

Pe insula Kodiak, temperatura observată duminică a fost de 19,4 grade Celsius, cea mai mare valoare înregistrată vreodată în luna decembrie în Alaska, a anunţat un cercetător. Acesta a spus că astfel de valori sunt “absurde”.

Recordul vine după mai multe zile foarte călduroase pentru luna decembrie, şi cel puţin opt zile de decembrie în care temperaturile diurne au depăşit pragul de 10 grade Celsius.

În oraşul Unalaska, au fost 13,3 grade Celsius pe 25 decembrie, care a fost cea mai călduroasă zi de Crăciun din istoria măsurătorilor meteorologice din Alaska.

Însă cel mai mare impact asupra locuitorilor din Alaska a constat în cantităţile masive de precipitaţii care au căzut în interiorul acestui stat american.

A nins atât de mult încât zăpada a provocat prăbuşirea acoperişului singurului magazin general dintr-un oraş si au urmat ploi torenţiale care au acoperit comunităţile locale cu un strat gros de gheaţă, provocând întreruperi ample ale alimentării cu electricitate şi cauzând închiderea majorităţii drumurilor şi a companiilor locale.

Fenomenul a primit şi o poreclă: “Icemageddon”.

Alaska va avea însă parte şi de gerul ei tradiţional în zilele următoare. Meteorologii au prognozat că temperatura din Fairbanks va coborâ sub valoarea de -29 grade Celsius în acest weekend.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Alexa Stănescu

Citește și: Gorj: Jumătate din cazările de la Rânca, fără apă de aproape o săptămână. Mulți turiști renunță la sejur și cer banii înapoi | AUDIO