Confidenţialitate

Al treilea atacator de la Londra ar fi fost un italian de origine marocană

Al treilea atacator de la Londra, Youssef Zaghba, în vârstă de 22 de ani, fusese arestat în martie 2016 la Bologna, sub suspiciune de terorism, iar serviciile italiene de informaţii au transmis atunci toate datele Marii Britanii, scrie La Repubblica.

Yussef, din mamă italiană şi tată marocan, ar fi încercat în 2016 să plece în Turcia. Agenţii de la poliţia de frontieră l-a privit, însă, cu suspiciune, pentru că avea numai bilet dus şi avea cu el numai un rucsac mic. El nu avea nici alte bagaje, nici bani.

Autorităţile l-au reţinut, sub suspiciunea că vrea să se alăture Statului Islamic.

Mama tânărului, care locuieşte în continuare la Bologna, a explicat poliţiei că acesta i-a spus că vrea să meargă la Roma şi că i-a cerut bani de bilet, dar nu a spus niciodată nimic de o plecare în Turcia.

Parchetul a ordonat verificarea telefonului mobil al lui Zaghba, unde au găsit clipuri de propagandă ale ISIS şi documente islamiste. Magistraţii nu au reuşit, însă, să strângă suficiente dovezi pentru inculparea sa şi, ţinând cont şi de vârstă, l-au eliberat.

Numele său a fost trecut, însă, pe lista cu suspecţi de terorism, pentru a fi urmărit.

Cum tânărul îşi petrecea majoritatea timpului în Marea Britanie, unde avea rude, autorităţile italiene le-au avertizat pe cele de la Londra în legătură cu suspiciunile.

Informaţia nu a fost confirmată oficial de autorităţi.