Confidenţialitate

Ajutorare internaționale pentru Liban

Ajutoare internaţionale au început să sosească în Liban, a cărui capitală, Beirut, a fost devastată, marți seara, de două explozii.

Potrivit celui mai recent bilanţ, cel puţin 145 de persoane au murit, iar alte aproximativ 5.000 au fost rănite în urma exploziei produse în zona portuară din Beirut.

Între 250.000 şi 300.000 de persoane au rămas fără locuinţă în urma deflagraţiei, iar daunele sunt estimate a fi între trei şi cinci miliarde de dolari.

Uniunea Europeană a deblocat 33 de milioane de euro pentru acoperirea nevoilor imediate ale serviciilor de salvare şi spitalelor din Beirut. Au fost mobilizati 250 de pompieri specializaţi în căutare şi salvare, inclusiv o navă-spital italiană.

Franţa a trimis si ea trei avioane cu ajutoare, iar presedintele Macron a fost primul şef de stat străin care a vizitat Beirutul după catastrofă.

Ţările din Golful Persic au trimis mai multe spitale de campanie si ajutoare medicale, în contextul în care spitalele din Beirut, afectate deja de criza economică şi de pandemia Covid-19, au fost copleşite de victime.

Israelul a îndemnat la ”depăşirea conflictului” şi a propus ”un ajutor medical şi umanitar” Libanului, vecinul său cu care se află în stare de război.

Australia ofera si ea 1,4 milioane de dolari, prin intermediul Programului Alimentar Mondial şi al Crucii Roşii.

Un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Michael Ryan, a anunţat că insituţia a început să trimită kituri de traumatologie şi de chirurgie de la depozitul regional din Dubai si are pregatite echipe medicale de urgenţă.

La rândul său, Banca Mondială s-a oferit să mobilizeze resurse pentru a ajuta la evaluarea rapidă a pagubelor şi la elaborarea unui plan de reconstrucţie.