
Gheorghe Peltecu, unul dintre cei mai renumiți chirurgi ginecologi din România, medic primar obstetrică-ginecologie, profesor universitar, doctor în științe medicale și lider de opinie, atât din punct de vedere clinic, cât și academic, demontează miturile legate de HPV.
- Mit: Dacă nu ai mai mulți parteneri sexuali, nu ai cum să te infectezi cu HPV.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Este corect. Există clar una dintre măsurile de prevenție reducerea numărului de parteneri sexuali. Cu cât numărul de parteneri sexuali este mai redus, riscul de a te infecta este mai redus.
- Mit: Vaccinurile HPV oferă protecție pentru întreaga viață.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Corect, oferă protecție pentru întreaga viață.
- Mit: Dacă ai HPV, sigur vei face cancer.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Nu, este fals. Poți să fii purtătoare de HPV, dar dacă faci controale repetate, poți să depistezi o leziune indusă de HPV. HPV este agentul cauzal, dar nu toate femeile care se infectează cu HPV vor dezvolta cancer pentru că intervine imunitatea care epurează virusul. Se consideră că din 100 de femei infectate, numai 20% din ele vor reține virusul, în timp ce celalalte 80% îl elimină. Aceste 20% pot să dezvolte în continuare leziuni precanceroase și după un interval de timp variabil cinci, opt, zece ani pot dezvolta cancer, cu condiția să nu facă în acest interval niciun consult ginecologic pertinent.
- Mit: Vaccinul HPV poate cauza infertilitate.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: În niciun caz, fals.
- Mit: Dacă ai fost vaccinată, nu mai trebuie să faci testul Babeș-Papanicolau.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu: Încă nu s-au emis noi criterii de screening. Persoanele care sunt vaccinate vor fi supuse, în continuare, acelorași norme de screening, adică de cercetare a riscului de a se infecta, între 3 și 5 ani.
Foto: Shutterstock