Confidenţialitate

Agricultorii cer Guvernului declararea stării de calamitate din cauza secetei pentru a putea amâna plata unor lucrări agricole | AUDIO

Mai multe asociații ale agricultorilor cer Guvernului declararea stării de calamitate cauzată de seceta severă. Ar fi o măsură care i-ar ajuta pe fermierii afectați să obțină o amânare pentru plata unor lucrări agricole, până la primirea unor subvenții.

Starea de calamitate ar trebui declarată, spun fermierii, până la sfârșitul acestei luni, prin ordonanță de urgență, doar pentru anumite regiuni. În ce condiții ne spune Florentin Bercu, reprezentantul unei uniunii a cultivatorilor de cereale:

„Atunci când o cultură e afectată într-o pondere mai mare de 50% din suprafață. Dacă fermierii nu pot să-și onoreze cheltuielile pe care le-au efectuat dintr-un motiv neimputat lor atunci pot obține o amânare a acestor termene scadente până în momentul în care vor încasa o subvenție, o compensație sau vor putea obține un credit capital de lucru.”

Potrivit lui Florentin Bercu, suprafața afectată de seceta pedologică  în acest an este mai mică decât în anii trecuți, dar seceta este mai severă.

Județele din Moldova au de suferit cel mai mult. Doar 30 de litri de apă s-au acumulat din precipitații de la începutul anului, în anumite localități, față de cel puțin 250 de litri, cât ar fi normal.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Plajele din sudul litoralului au fost invadate de alge marine