Confidenţialitate

Plajele din sudul litoralului au fost invadate de alge marine

Plajele din sudul litoralului, mai ales cele din Saturn, sunt invadate de alge marine care încep să deranjeze turiștii. Mareea verde a fost semnalată în weekend când echipele de muncitori de la Apele Române Dobrogea Litoral au intervenit în timpul nopților pentru îndepărtarea algelor. Deși produc disconfort, specialiștii susțin că ele nu sunt dăunătoare.

Cea mai mare cantitate de alge a fost semnalată pe plaja din stațiunea Saturn, luni dimineață, când turiștii de acolo au sunat la Apele Române.

Oamenii abia puteau intra în apa mării. Fenomenul infloririi algale se repetă an de an din cauza temperaturilor caniculare.

Algele se formează la adâncimi mici, au nevoie de căldură și soare. Plajele potrivite pentru ele sunt cele din sudul litoralului, Saturn, Olimp, chiar și Eforie.

Ori în weekend deși s-au înregistrat temperaturi caniculare, a fost furtună, valuri mari, curenți puternici care au impins algele dinspre mare spre țărm.

Operatorii plajelor au strâns cât au putut și au făcut grămezi de verdețuri marine pentru a nu crea disconfort turiștilor. Dar nu pot colecta cantități mari. Nu au utilaje.

Iar la o invazie masivă cum a fost la Saturn intervin echipele de la Apele Române Dobrogea Litoral cu utilaje care curăță inclusiv apa mării la mal.

Dar a doua zi, algele reapar.

Înflorirea algală poate fi atenuată doar dacă depozitele se colectează zilnic şi mai ales dacă vântul îşi schimbă direcţia şi duce curenţii de apă spre larg.

Recordul de alge a fost înregistrat în urmă cu 10 ani, când de pe plajele litoralului au fost adunate aproape 50.000 de tone de plante marine.

Citește și: Geamanduri în formă de cruce, montate în apropierea litoralului românesc. Unii turiști se amuză, alții sunt revoltați | AUDIO