Confidenţialitate

Agitația de pe bursele lumii continuă și marți

Bursele europene și asiatice s-au înroșit marți, după o zi de luni în care s-au consemnat scăderi importante, în special pe Wall Street.

Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut marţi dimineaţă cu 2,2%, a şaptea zi de declin consecutiv şi cea mai defavorabilă zi de după 27 iunie 2016.

Doar patru acțiuni din componență indicelui sunt „pe plus”.

Pe piață românească, BET (care arată evoluţia celor mai lichide 13 companii) este la -2,83%, iar BET-FI (indicele SIF-urilor) la -3,21.

Indicele FTSE MIB al Bursei italiene a scăzut cu 3,6%, iar indicele Ibex al Bursei spaniole înregistra un declin de 3,36%.

Totodată, Bursa de la Londra a deschis şedinţa de marţi în scădere cu 3%, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 3,60%, în timp ce indicele principal CAC 40 al Bursei de la Paris a scăzut cu 3,10%.

Cel mai semnificativ declin, de 5,2%, l-a înregistrat grupul bancar elveţian Credit Suisse la Bursa de la Zurich.

MSCI, indicele bursier pentru acțiunile din zona Asia-Pacific (cu excepția Japoniei) a pierdut 4,3 procente, cea mai mare corecție de după august 2015, când a avut loc șocul devalorizării yuanului.

Indicele MSCI a intrat în zona roșie pentru prima oară în acest an.

Marți, Nikkei-ul japonez a pierdut aproape 7%, iar alte piețe importante din regiune au suferit corecții de circa 5 procente.

Bursa din Taiwan a pierdut 5,5 procente, iar indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 4,9 procente.

Principalii indici ai bursei de pe Wall Street – Dow Jones Industrial Average şi S&P 500 Index – au înregistrat în timpul şedinţei de tranzacţionare de luni cel mai semnificativ declin începând din 2011, în condiţiile în care investitorii estimează că Rezerva Federală a SUA (Fed) va fi nevoită să majoreze rapid dobânzile după ce randamentul la obligaţiunile de stat pe 10 ani a atins cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani.

Indicele amiral al bursei din New York, Dow Jones, a recuperat ușor din pierderi pe finalul sesiunii de luni și a închis în scădere cu 4,61%, după ce, cu doar o oră înainte de închidere, înregistra o scădere de 3% (700 de puncte), iar în timpul zilei scazuze chiar cu 1500 de puncte, potrivit AFP.